divendres, 1 de novembre del 2013

Aquesta abella guarda un misteri

Dave Hackenberg es dedica a la cria de les abelles de la mel i a la seua transportació al llarg d’EEUU. En Florida, va deixar els panels abelles per a que fertilitzaren amplis cultius però quan va tornar molts d’aquells estaven deserts i no hi havia indici de que hagueren mort.
Les abelles viuen col•lectivament entorn a la reina i cadascuna realitza una funció determinada dins d’eixa societat. Que hagueren desaparegut sense explicació suposava la seua mort.
Aquest desastre es va propagar a molts altres països i Hackenberg fou el primer en donar la veu d’alarma. Polidori, investigador del Museu Nacional de Ciències Naturals de Madrid i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, és molt conscient del problema. Aquesta anuncia que cada any, desapareixen el doble de ruscs que l’any anterior.
Suso Asorey, secretari de la Associació d’Apicultors Gallecs explica que les pèrdues econòmiques són d’uns 51 milions d’euros i el valor pol•linitzador és de més de 1000 milions d’euros.
Aquestes abelles són extraordinàries ja que pol•linitzen una gran varietat de flors. Cada individu pot recol•lectar l’aliment de les flors i els grans de pol•len queden enganxats a elles permetent fertilitzar a una altra flor donant com a resultat una llavor i un fruit. Si ho apliquem a tots els panels d’abelles, en un dia es poden fertil•litzar milions de flors.  Sense aquests insectes, l’espècie humana no sobreviuria durant molt de temps. Aquestes intervenen en quasi tot el que mengem i en un món sense abelles, gran part de les fruites i verdures desapareixerien dels supermercats. Uns anys després, el misteri de la seua desaparició persisteix. Fins el moment, han trobat moltes pistes que ho desvelen. Els camps de monocultius on s’alimenten les abelles estan ruixats amb plaguicides cada vegada més letals. Aquests afecten el sistema nerviós de les abelles deixant-les desorientades, sense saber tornar al seu rusc i morint lluny. Si el rusc va perdent abelles, aquesta estarà condemnada a morir. Aquests pesticides també poden actuar debilitant a les abelles que es contagien per virus i patògens i canvien el seu comportament afectant a tota la comunitat. El metge Eric Mussen, explica que el problema essencial de les abelles és la seua nutrició que afecta a milions d’individus als que han de alimentar. Els monocultius sostenen aliments per a moltes persones deixant a les abelles sense aliments i impregnades d’insecticides. Els apicultors intenten posar remei amb substàncies antiparasitàries però aquestes només afegeixen química a la qual s’enfronten les defenses de les abelles que ja estan debilitades. La UE pretén eliminar aquests pesticides però açò suposaria tindre cultius intoxicats per pesticides orgànics perjudicials igualment. Els investigadors busquen alternatives a les abelles de la mel que puguen realitzar la seua funció en el nostre medi. Polidori afirma que les abelles ens recorden  la nostra estupidesa ja que aquestes són indispensables per a la supervivència i estem acabant amb elles.

Noticia original

Noticies relacionades:
La UE prohibeix el pesticida 'fipronil' perquè suposa un risc greu per a les abelles

Agricultura investiga la mort de milions d'abelles a Girona

Vídeo:

2 comentaris:

  1. La desaparició de les abelles és un tema que deuria preocupar-nos més, ja que, com diu el post, el seu paper a la natura és molt important, i no podríem viure sense elles.
    Aquesta realitat deuria estar més present en la gent, ja que tem que la majoria de les persones la desconeix i subestima la funció d'aquests insectes.

    ResponElimina