dimecres, 13 de novembre del 2013

EL SOL HIPERACTIU

Durant les darreres setmanes hi ha hagut més de 10 erupcions solars, el dia 5 de novembre la més forta. De moment no hi ha perill i no ha tingut cap efecte sobre la Terra però s’espera que les erupcions volcàniques continuen durant les pròximes setmanes.
Dins del seu cicle d’onze anys, el Sol travessa ara el seu màxim d’activitat. Aquest període solar és molt irregular, pot variar entre 7 i 15 anys i els seus màxims i mínims  poden tindre amplituds molt variables; el mínim més famós va ocórrer a la segons meitat del segle XVII, anomenat mínim de Maunder, però tals mínims no tenen el perquè anar seguits de catàstrofes.
L’actual màxim del Sol té les característiques habituals. Fins ara les majors fulguracions han passat el 6 d’agost de 2011, 7 de març de 2012 i el per últim el 5 de novembre de 2013. Aquesta última es va originar a la regió activa 1890, es va formar un grup de taques solars, grans regions fosques de la mateixa grandària que la Terra, a una temperatura de 1500 graus més baixa que la temperatura mitja de la fotosfera (aproximadament 5800 graus) i poden durar de un dia a tres mesos per a desaparèixer sense deixar cap rastre.

Notícia original

Notícies relacionades:

- Sol en directe

- Cóm i quan morirà el Sol?

Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada