diumenge, 24 de novembre del 2013

El desgel de l’Àrtic

Amb aquesta notícia, Patricia Domingo ens vol obrir els ulls a la trista realitat:
En els últims 30 anys la capa de gel de l’Àrtic ha perdut tres quartes parts. L’any 2012 es va produir la major tasca de desgel de la història.
En canvi, les autoritats dels països limítrofs (EUA, Canadà, Rússia, Noruega i Dinamarca) no busquen solucions, sino discuteixen per repartir-se el terreny. Perquè a ells els interessa el “poder” que hi ha baix d’aquestes capes de gel. A l’Àrtic es troben enormes reserves de gas i petroli, i amb el desgel s’obrin noves rutes marítimes per al comerç intercontinental. D’aquesta manera podem aplicar la teoria de l’iceberg de Hemingway que diu que ens fixem en el que veiem i no pensem en que davall d’eixe iceberg es troba amagada una altra massa de gel gegantina que ho manté i dóna solidesa. En aquests moments plataformes petrolíferes d’empreses russes han començat al negoci d’or negre. Es preveu que comence l’any 2014. I que passaria davant una fuga? Un negoci d’uns quants perjudicarà a tot el planeta. Els costos ocults d’una marea negra no es paguen amb rubles, ni amb euros ni amb dòlars.
Si vivim en un món en què els nostres governants es preocuparan demà, si algun dia passa, preocupem-nos nosaltres ara. Aprenguem, almenys, de l’experiència, perquè sabem que tancar els ulls als problemes no solucionem res.

Notícia original 

Notícies relacionades:

- El desgel àrtic porta pluja d’estiu a Europa i sequera al Mediterrani. 

- El nivell del mar podria pujar 20 metres en menys de 90 anys.

Vídeo:


1 comentari:

  1. Cada vegada el desgel es major degut a moltes causes, com la contaminació que fa que augmente la concentració de CO2 a l'atmosfera i s'incremente la temperatura.
    Em pareix sorprenent que alguns països donen més importància al desgel per l'economia que per els problemes ambientals que pot produir. No entenc com la societat prefereix enriquint-se causant problemes al nostre planeta, que al cap i a la fi, es la nostra ''vida'' i sense ell la vida seria impossible.

    ResponElimina