dimarts, 26 de novembre del 2013

L'atun roig manté la seva cuota de peixca

Les flotes espanyoles esperaven amb interés el tancament de la reunió anual de l'ICCAT (Comité Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica) , que des del dia 18 està decidint en Ciutat del Cap (Sud-àfrica) les quotes de pesca de captures molt importants per al sector pesquer espanyol. La reunió ha acabat amb la decisió de congelar la TAC (total admissible de captures) de tonyina roja en 2014. Espanya havia sol•licitat augmentar les captures al considerar que esta espècie ja està molt recuperada després que dècades de sobreexplotació la deixaren pràcticament a la vora del colapso.El TAC, per tant, es manté en 13.400 tones per a 2014, de les que Espanya té la major quota, 2.504, és a dir, un 20% del total.

En un comunicat, les organitzacions del sector tonyiner espanyol, que van enviar una delegació a la reunió, van titlar de "vergonzosa" l'actitud de la comissària europea de Pesca, a la que van acusar de "actuar d'espaldas" al Comité Científic i a la pròpia Unió Europea, els membres de la qual no s'oposaven a l'increment.

 L'ICCAT també ha rebutjat la petició de la Unió Europea perquè es prohibira en tot el món la pràctica de retallar les aletes dels taurons després de ser peixos, anomenada aleteig. L'organització ecologista Oceana considera "lamentable" que els Estats hagen rebutjat "una vegada más" les mesures proposades per a la pesca de taurons. Oceana, en canvi, es mostra satisfeta amb la decisió de l'ICCAT de no augmentar la quota de la tonyina roja.

El Parlament Europeu va aprovar fa un any prohibir tot tipus d'aleteig, la pràctica de retallar les aletes dels taurons després de ser peixos. Volia protegir a estes espècies, cobejades pel mercat xinés d'aletes per a elaborar sopa. L'aleteig estava en realitat prohibit des de 2003, però el que va fer Brussel•les va ser eliminar les excepcions a què s'acollien 186 barcos en la UE (141 espanyols i 45 portuguesos) per a desmembrar els animals a bord.

Els ecologistes ho consideraven un buit legal que permetia la pràctica.

Noticia original: http://sociedad.elpais.com/sociedad/2013/11/25/actualidad/1385394447_085781.html
Noticia relacionada: http://ccaa.elpais.com/ccaa/2013/11/15/madrid/1384538905_513418.html?rel=rosEP
Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada