diumenge, 3 de novembre del 2013

Un canó de foc de 320.000 quilòmetres

El 29 de setembre, el Sol va produir una flama en la qual va obrir un canó de foc de 320.000 quilòmetres en la seua atmosfera.

Aquest fet va ser va ser captat per la sonda SDO, que és un satèl•lit que gira al voltant de la Terra a 36.000 quilòmetres de distància sobre la seua base terrestre en Nou Mèxic.

Segons la NASA açò es va produir quan el Sol va expulsar un filament magnètic solar, que va obrir un gran canal de foc on els camps magnètics van elevar el filament abans de l’explosió.
Amb les imatges que es van captar s’ha elaborat un video en el que es pot observar com una espècie amb una enorme llengua dona la sensació de que talle la corona solar mentres emergix disparada cap a l’espai.

En el vídeo es mostra el tir del filament en diferents colors.
Les imatges de color roig destaquen el plasma a 50.000 graus centígrads i servixen per  a observar els filaments a mesura que es formen i expulsen
Les imatges de color groc mostren temperatures de 555.000 graus centígrads, i servixen per a observar el material que es mou al llarg de les esbosses del camp magnètic del Sol
Les imatges de color marró mostren material a temperatures d’1.000.000 de graus centígrads.

Segons la Meteorologia espacial aquestes diferències de temperatura no són inusuals en el Sol.
Un dels misteris de l’heliofísica és que la seua superfície està a nomes 5.000° C, mentre que la corona és un mon de foc a més d’1.000.000 de graus.
L’ingredient principal del Sol és el plasma, que és un material molt calent que fa que els electró es separen dels nuclis dels àtoms i queden immersos en una espècie de sopa ardent.

Les violentes erupcions solars són produides per el moviment de les partícules, que creen un potent camp magnètic. Quan aquestes flamerades es disparen cap a la Terra, són responsables de la meteorologia espacial.
Degut a aquestes erupcions també es produeixen les aurores polars.


Notícies realcionades:



Vídeo:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada