dilluns, 11 de febrer del 2013

Els músics de duos sincronitzen els seus cervells inclús tocant notes distintes


La interacció social és imprescindible en la vida humana, ja que les ments funcionen en interacció uns amb altres. Aquesta coordinació del comportament individual amb la d’altre requereix una percepció, representació i anticipació de les accions de cada una de les persones que interactuen.
Un grup d’investigadors del Institut de Desenvolupament Humà Max Planck han demostrat que la sincronització apareix quan es crea música de forma conjunta, encara que la melodía de cada intèrpret siga diferent. Amb anterioritat ja es va fer un estudi en el que es va observar la sincronització en el cervell de dos músics interpretant una peça, pero aquest estudi va un pas més avant, ja que s’examina l’activitat cerebral de dos guitarristes que toquen junts però no les mateixes veus.
Els resultats van mostrar que l’activitat cerebral de cada músic presentaba oscil•lacions que es coordinaven, inclús quan tocaven notes diferents. Aquesta sinconització suggereix una base neural directa que permet la sincronització interpersonal i musical.
Els científics van observar a 32 guitarristes, per a fer 16 duets, als quals els van demanar que interpretaren la Sonata en G Major de Schleider. Cada músic tenía que tocar una veu diferent, i un d’ells era l’encarregat de donar les entrades i marcar el tempo.
Mentrestant, van medir l’activitat cerebral dels músics per mitjà de elèctrodes, i van aconseguir calcular la sincronització entre els dos músics de cada duet.
En general, quan la gent coordina les seues propies accions, es formen unes xicotetes reds a les regions cerebrals. Els científics van observar en aquesta ocasió que ocorria alguna cosa semblant, es formaven estructures similars entre cervells dels músics.
També van apreciar que dins del dueto, el músic que prenia la iniciativa experimentava una sincronització del seu cervell molt forta, és més, existía abans de començar la interpretació.
Els investigadors creuen que al igual que ocorre amb els guitarristes, també és possible que açò passe en el deport o inclús quan dos persones estableixen comunicació.


Noticies relacionades:


1 comentari:

  1. M'ha agradat la teua notícia, i m'ha paregut molt interessant, ja que jo també soc músic i em pareix increible aquesta gran sincronització dels músics, com el cervell és capaç de tocar tantes notes a la vegada.
    He trobat una notícia relacionada amb la música, espere que t'agrade, ja que sé que a tu també t'agrada la música, i eres músic:
    http://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/sobre-sanitas/noticias-novedades-sanitas/noticias/musicoterapia-estimulacion.html

    ResponElimina