dilluns, 25 de febrer del 2013

La biodiversitat evita el col·lapse dels ecosistemes davant incendis o sequies

Segons un nou estudi, la presència de biodiversitat vegetal pot favoreixer l’estabilització dels sistemes ecològics, i pot ajudar a evitar el col•lapse quan apareixen perturbacions com incendis o sequies. El treball dona suport als terrenys amb diverses espècies vegetals, en compte dels monocultius, per a evitar aqueixa situació. 
La manipulació per part dels humans de les terres dona lloc en moltes ocasions a l’homogeneització dels ecosistemes, que poden estabilitzar la collita, però eliminen la funció d’amortiguament de la biodiversitat. Según un dels responsables, mentre el sistema es mantinga sense patir alguna perturbació, no s’aprecia la falta de biodiversitat, pero en aparèixer alguna perturbació, el sistema pot arribar a col•lapsar.
Els investigadors van realitzar l’estudi en una regió de deu hectàrees durant una dècada. L’autor d’aquesta investigació diu que anteriorment s’havien realitzat altres investigacions en terrenys artificials, mentre que en aquest s’havia realitzat en un terrenyt totalment natural, en el que es va poder demostrar els resultats aconseguits en els altres experiments.
L’equip va cremar algunes àrees seleccionades per a comparar parceles amb una sola espècie i altres zones on es combinaven varies. Els resultats van mostrar que la primera va ser invaïda per àrbres, mentre que l’altra amb més biodiversitat va resistir l’invasió. A més, aquesta diversitat va afectar a l’intensitat del foc, que va ser menor en les zones amb més biodiversitat. L’investigació conclou que la biodiversitat es crucial per a la recuperació dels ecosistemes després d’un incendi natural, encara que no sempre podrien amortiguar l’acció del foc si és molt intensa.


Noticies relacionades:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada