dilluns, 25 de febrer del 2013

La serra de Peracalç es mou fins a tres mil·límetres cada any

Un ampli sector de la serra de Peracalç, a Lleida (Espanya), format per un conjunt de roques rígides d'uns 250 metres de gruix i uns 4,5 km^2  d'extensió, llisca sobre roques molt més plàstiques, provocant grans trencaments que desplacen lateralment una massa d'uns 900 hectòmetres cúbics en direcció nord. 

El fenomen es produeix des de fa almenys 45.000 anys, a una velocitat mitjana d'entre un i tres mil·límetres cada any. Actualment, els processos més actius de la serra de Peracalç tenen lloc a la part més alta (1.400 m), on són visibles escletxes quilomètriques, que tenen desenes de metres d'amplada.

Els moviments en massa, que ocurreixen a la serra de Peracalç, es produeixen per efecte de la gravetat i es produeixen a gran escala, ja que al seu interior hi ha roques evaporítiques que tenen la capacitat de fluir i es dissolen amb molta facilitat. 

Els materials que intervenen poden ser tant roca, com sòl i el mecanisme de desplaçament és molt divers, des de la caiguda lliure fins al moviment lent de tota una muntanya.
Ixos moviments son importants ja que faciliten la infiltració i la circulació d'aigua subterrània.

L'estudi d'aquest fenòmens ha desenvolupat una metodologia de treball pionera a nivell mundial, en integrar tècniques per conèixer l'edat i dinàmica d'aquests tipus de moviments en massa.

Notícia original

Notícia relacionada 1: en Mart hi ha tectònica de plaques.
Notícia relacinoada 2: el trencament de la placa tectònica de l'Índic causarà més terratrèmols.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada