dissabte, 9 de febrer del 2013

Els escarabats piloters s'orienten amb la Via Làctia


Les estrelles de la Via Làctia serveixen de referència als escarabats piloters per transportar els pilotes de fem en línia recta. Una investigació internacional demostra per primera vegada aquesta capacitat d'orientació en els insectes.
Les aus i els éssers humans són capaços d'orientar amb les estrelles, però fins ara no s'havia pogut observar aquest comportament en insectes.
Quan els escarabats piloters troben un munt de fem, li donen forma de 'pilota' i el transporten fent rodar en línia recta. Açò garanteix que no tornen al munt de femta i els furten la “pilota”.
Per orientar-se necessiten la llum celeste.
Primer es va ocultar el camp visual superior dels escarabats mitjançant tapes de cartró, que els dificultaven rebre la il·luminació de les estrelles. Només disposaven de la llum de del recinte.
En aquest cas els va costar orientar-se.
Sota un cel completament cobert on no es podien servir de la llum de la lluna ni de la de les estrelles també van trigar molt més temps a seguir el seu camí, una operació que aconseguien de manera eficaç quan s'orientaven amb el cel estrellat.
Una estrella no és suficient.
Després d'aquesta troballa, els investigadors consideren que s'obre "la possibilitat que altres insectes nocturns també puguin utilitzar les estrelles per guiar-se en la nit".


Noticies relacionades:






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada