dimecres, 27 de febrer del 2013

El Carib va patir un gran tsunami fa tres mil·lennis


Un anàlisi detallada de sediments de l'illa caribenya de Bonaire ha permès obtenir proves convincents de que aquesta va patir l'impacte d'una onada gegant fa uns 3.300 anys, encara que no existeixen registres històrics de l'embat de tsunamis en aquesta illa.

Les conseqüències que va tenir aquest tsunami sobre l'illa són molt interessants. Els sediments estudiats per l'equip de Max Engel, de la Universitat de Colònia a Alemanya, suggereixen que aquest tsunami va canviar per complet l'ecosistema costaner i els patrons de sedimentació d'aquesta zona.

Aquest esdeveniment catastròfic va tenir repercussions ecològiques a llarg termini. El tsunami va fer que es formés una barrera de restes de corall que va separar una antiga badia de la mar oberta i la va convertir en una llacuna molt salina, que encara existeix actualment.

Cal realitzar en tot el Carib altres investigacions sobre la geologia dels tsunamis, usant dipòsits de sediments l'antiguitat del quals estiguin ben establertes, per reconstruir patrons fiables de magnitud, freqüència i distribució espacial dels tsunamis a la regió.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada