dimarts, 19 de febrer del 2013

Mecanisme contra l'obesitat

Douglas Coleman  y Jeffrey M Friedman , galardonats amb els Premis Fundació BBVA Fronteras del Conocimiento 2012,  han descobert nous paradigmes en l'etiologia de l'obesitat arran del descobriment de la leptina  i els seus mecanismes d'acció.

A la fi de la dècada de 1960, Douglas Coleman, que ara té 82 anys, va treballar amb ratolins obesos i va deduir que havia d'haver-hi una hormona, controlada per un únic gen, que regulés l'apetit i el pes corporal. Coneixedor dels seus treballs, Jeffrey Friedman, 23 anys més jove, es va posar en contacte amb ell a mitjans dels 80 per buscar aquest gen basant-se en les investigadors de Coleman. En 1994 va descobrir el gen que codifica l'hormona peptina, confirmant així les teories del professor, que havia predit que aquesta substància es desplaça per la sang i actua sobre els centres cerebrals que controlen l'apetit, graduant-lo. La quantitat que allibera l'organisme està determinada pel greix corporal. Quan hi ha molt greix corporal, se segrega poca leptina i amb prou feines sentim gana. Per contra, amb poc greix corporal, els nivells de leptina augmenten, i el nostre apetit també.

L'acta del jurat ha volgut destacar que, gràcies a les aportacions de tots dos científics, va quedar clar que l'obesitat no es deu “a un comportament inadequat, sinó que és la conseqüència d'un desequilibri en un procés regulat hormonalment”. Des d'aquesta nova perspectiva, es poden buscar de forma molt més efectiva tractaments i vies de prevenció.

Notícia original

Noticies relacionades:
Més coses sobre la leptina
Com saber si reps la senyal de leptina
Aliments amb leptina per a evitar l'obesitat
Consells per estar sà
Premi Fundació BBVA Fronteres del Coneixement


 Vídeo:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada