dimarts, 12 d’octubre del 2010

Menut, però útil aparell

Detectar que un tumor es propaga d'un òrgan a un altre pot ser clau per impedir les complicacions de la metàstasi. I un microxip dissenyat per investigadors del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) pot ser una eina crucial en aquesta lluita. El dispositiu utilitza les diferents propietats de les cèl·lules tumorals davant els ultrasons (mida i densitat) per separar de les altres que circulen pel torrent sanguini.

L'aparell és de plàstic i té el tamany d'una moneda. Té un petit canal on s'introdueix sang del pacient. Aquest flux s'analitza i permetrà, una ràpida anàlisi sense necessitat de recórrer a biòpsies.
"És un mètode completamentari no invasiu, ja que no cal introduir en la mostra de sang cap tipus d'element extern. El sistema pot fer-se més selectiu canviant les condicions de treball, des del potencial que s'usa fins el diàmetre dels conductes i la velocitat de pas, el que pot permetre detectar unes cèl lules determinades o fer un escombrat gran (és més fàcil si passa més sang i va més poc a poc).
No és l'únic avanç en el camp dels microxips que s'ha conegut recentment L'empresa Progenika ha fabricat un que permet detectar les mutacions que predisposen a un tipus de càncer de pàncrees.


ALTRES NOTICIES RELACIONADES:

VIDEO


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada