divendres, 29 d’octubre del 2010

El tercer món es mor de càncer

El món al revés. Així podria definir-se el que està ocorrent amb el càncer en tot el món sense que a penes ningú parega adonar-se. Els tumors són la primera causa de mort en els països de baixos ingressos, un escenari en què es registren dos terços de totes les morts per esta malaltia en el món. Les receptes contra esta epidèmia podrien estar a l'abast de la mà, segons un bon nombre d'especialistes.

Recorden la paradoxa del 80/5, unes xifres que recorden que els països pobres suporten el 80% de la càrrega oncològica en el món, mentres que només reben el 5% dels recursos. I això a pesar que en els últims anys la situació ha anat tornant-se cada vegada més preocupant: "En 1975, només el 15% dels nous diagnòstics es registraven en estes regions pobres; enfront del 56% de l'any 2008 o el 70% que s'espera per al 2030".

El pitjor, indiquen, és que hi ha estratègies senzilles que podrien ajudar a combatre esta situació. Ni tan sols són receptes molt cares, recalquen, perquè bastaria de lluitar contra el tabaquisme en estos països (nou focus de negoci de la indústria tabaquera), educar la població sobre certs hàbits saludables i emprar fàrmacs ja sense patent per a estalviar costos.

John Seffrin, director de la Societat Americana del Càncer (FÀSTIC), recorda que el càncer hauria d'alçar la mateixa onada de solidaritat internacional amb els països menys privilegiats que es va viure amb la sida fa uns anys. Un moviment d'este tipus permetria, per exemple, aconseguir que s'abaratisca el cost de certes vacunes que podrien evitar un bon nombre de tumors causats per virus.

Notícia original

Altres notícies relacionades:
Vídeos:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada