dijous, 21 d’octubre del 2010

Ens envellixen els gens?

L'envelliment de les cèl·lules és un dels factors que més ens preocupa quan "ens fem grans". Estem formats per milions de cèl·lules, i quan aquestes perden joventut, comença el nostre envelliment.
Investigadors de la Universitat de Leicester i del "King's College" de Londres han fet una investigació conjunta que ens revela l'existència de gens relacionats amb l'envelliment biològic dels éssers humans.
Hi han dues vies per les quals ens fem grans: cronològicament i biològicament. De fet, un investigador de la Universitat de Leicester s'ha atrevit a dir que el risc de malalties associades amb l'edat està més relacionat amb l'envelliment biològic que amb el cronològic.

Dins dels cromosomes es troben unes estructures anomenades telòmers, aquestes tenen una determinada llargària quan naixem. A mesura que les cèl·lules es dividixen aquest telòmers es fan més curts. La longitud dels telòmers es considerada un marcador d'envelliment natural.
Els individus que tenen uns telòmers més curts del que realment haurien de ser, semblen tindre més edat. I a l'inrevés en aquelles persones amb aquesta estructura cel·lular més curta, i a més, aquestes persones tenen una menor probabilitat de desenvolupar malalties relacionades amb l'envelliment.

L'estudi suggereix que hi han persones "programades" per a envellir a una taxa més ràpida. Així mateix, aquestes persones poden accelerar la pèrdua de joventut en les cèl·lules quan es troben en ambients propicis com zones amb molt de fum. Per tant, per d'avant es troba la cura d'un mateix.
I cal pensar que només ens fem majors quan nosaltres mateixos pensem que ja se'm fet majors.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada