dimarts, 12 d’octubre del 2010

Amb revisions, menys càncers de mama

Un estudi fet amb més d'un milió de dones a Suècia mostra que avançar l'edat a la qual es fan les mamografies redueix fins a un 29% les morts per càncer de mama.

El debat sobre la conveniència de les mamografies està obert a Estats Units, on alguns estudis recents afirmen que fer-les molt aviat pot ser perjudicial a llarg termini per a les dones, ja que la mateixa radiació actuaria com un promotor del càncer.

En aquest sentit, encara que deixant el cas del càncer de mama apart, s'ha plantejat a Espanya amb la nova llei de salut pública, que preveu restringir les proves generalitzades per reduir-les a població de risc.

En aquesta decisió hi ha un altre factor: el cost de les proves. En sanitat, el factor cost-benefici és una variable indispensable per decidir què pràctiques es recomanen o imposen. En un món sense limitacions financeres, l'ideal seria que tot el mut es mirés tot, per evitar emmalaltir. Però això no és realista, i per això cal tenir en compte el benefici enfront del cost, encara que sone tan radical, en aquest cas, com pensar quant mereix la pena gastar per salvar 586 vides que, potser, podrien no perdre's si la dona es fes altres revisions, com les revisions mèdiques manuals per detectar embalums.

NOTÍCIA ORIGINAL

ALTRES NOTICIES RELACIONADES

VIDEO


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada