divendres, 15 d’octubre del 2010

De l'insomni a la demència

La fase REM del son, en la que es produeixen ràpids moviments oculars, se caracteritza perquè el cervell està molt actiu però els músculs queden parcialment paralitzats, gràcies a l’acció del tronc cerebral. Els pacients amb aquesta malaltia: criden, ploren, colpegen i a voltes es cauen del llit. Està condició por estar relacionada amb un desenvolupament del Parkinson.

Un equip d’investigadors de l’Hospital Clínic de Barcelona acaba de presentar un mètode que permet determinar quines persones amb trastorn del son tenen més possibilitats de sofrir Parkinson, demència amb cossos de Lwey (un mal que produeix deliris paranoides) o atrofia multi sistèmica (una rara dolència que afecta a la mobilitat i a les funcions corporals). Aquestes malalties degeneratives, com el propi trastorn del son REM, afecten a homes majors de 60 anys.

Els investigadors, han seguit durant dos anys i mig a un grup de 43 pacients amb trastorn REM, de una mitja de 70 anys d’edat. Huit d’ells han desenvolupat en aquest temps una malaltia neurodegenerativa.

Els autors dels treballs, confien que amb aquesta ajuda en un futur puguen detectar precoçment la malaltia i estudiar el seu desenvolupament durant les primeres fases, abans que es manifeste clínicament.


Notícia original

Altres notícies relacionades:

Vídeo:

1 comentari:

  1. El títol de la mateixa notícia ja ens indica el tema, el qual m'ha semblat ben curiós.
    Les demències són malalties caracteritzades per tenir el seu centre de naixement al cervell. I a la vegada aquest complex òrgan ens sumeix al somni a les nits, el qual "inventa". Una relació ben explícita, però que no m'hagués pogut mai imaginar que podria existir.
    Ben cert és que les malalties com el Parkinson o altres demències estan a l'ordre del dia, per això aquest descobriments ajuden a millorar el nivell de vida.
    Un descobriment recent sobre la injecció al cervell d'elèctrodes està siguen una revolució en el camp de la neurologia. Es tracta d'un complex sistema que mitjançant la injecció d'elèctrodes al la zona del cervell que provoca la malaltia a la resta del cos, fa disminuir els símptomes d'aquesta.

    En aquesta notícia apareix l'explicació més detallada dels elèctrodes i de l'operació.
    http://www.elmundo.es/elmundosalud/2006/09/18/neurocienciadossiers/1158583641.html

    ResponElimina