diumenge, 25 de novembre del 2018

Txernòbil 25 anys després





Les seqüeles de l'accident de Txernòbil s'han convertit en un ball de xifres. Les dificultats per certificar els efectes de la radiació en la població de la zona o la pròpia naturalesa del càncer ,estan darrere d'aquesta situació que els científics tracten de pal·liar amb evidències.

I és que, tot i la considerable quantitat d'estudis, encara és molt el que la ciència desconeix sobre els seus efectes. En primer lloc, perquè els subjectes que han pogut estudiar-se a llarg termini són escassos.La principal conseqüència sobre la salut és el càncer que ja, de per si, està molt estès a qualsevol població i les causes concretes no es poden determinar en la majoria dels casos. Txernòbil va augmentar les probabilitats de desenvolupar tumors.



El Fòrum de Txernòbi, l’OMS i altres agències de l'ONU, xifra en 9.000 les morts causades per la fuita. L'alta radiació a la qual van ser exposades les poblacions confrontants va augmentar en 4.000 les morts per càncer, mentre que altres 5.000 serien atribuïbles a la radiació que es va disseminar per altres regions.

Cap enfocament és complet perquè hi ha nombrosos factors, però les agències internacionals recorden que els mètodes de detecció d'aquest grup de malalties han millorat i que, en tot cas, no s'han d’oblidar les altres causes que poden contribuir a l'augment.

Passats 25 anys des de l’escap radioactiu, i sempre per l'observat per les víctimes dels atacs nuclears al Japó, el més probable és que els increments de tumors observats durant aquests anys havagen disminuït. D'altra banda, la radiació que els residents de les poblacions més properes han rebut durant aquest temps amb prou feines supera la que genera un TAC.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada