diumenge, 25 de novembre del 2018

Txernòbil estrena una planta d'energia solar 30 anys després del major accident nuclear de la història


                       



La central nuclear roman tancada en un sarcòfag gegant per contenir les emissions radioactives. Ucraïna ha inaugurat aquest divendres una planta d'energia solar a la localitat de Txernòbil, que encara es ressent del pitjor accident nuclear de la història, ocorregut ja fa més de tres dècades.


Una prova rutinària realitzada el 26 d'abril de 1986 al reactor 4 va formar núvols radioactives que van provocar la mort de 31 treballadors i bombers, mentre que milers van sucumbir després a malalties relacionades amb la radiació, com el càncer. Encara que la zona segueix deshabitada, visitada només per turistes als que dirigeixen uns guies proveïts amb mesuradors de radiació.


En el primer intent de reactivar Txernòbil, s'ha construït una planta d'energia solar constituïda per 3.800 panells amb capacitat per abastir 2.000 apartaments. "No és només una altra planta d'energia solar", ha dit a la premsa el director executiu de Solar Txernòbil, Evhen Variagin, destacant la seva "simbolisme". És la primera vegada que el lloc es fa servir per a la generació d'energia des de l'any 2000, quan els romanents de la central nuclear de Txernòbil van ser tancats. "Ara veiem un nou plançó, encara petit, feble", ha valorat, per la seva banda, la cap de la central nuclear, Valery Seyda.


La planta d'energia solar, un projecte conjunt de l'empresa ucraïnesa Rodina i de l'alemanya Enerparc valorat en un milió d'euros, espera beneficiar-se de les polítiques d'estímul a les energies renovables.


Noticia original

Noticia relacionada 1

noticia relacionada 2

video


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada