dilluns, 12 de gener del 2015

Confirmen que el virus del refredat comú es replica millor a baixa temperatura

Els virus del refredat (catarro o constipat) comú poden reproduir-se de forma més eficient dins del nas, on la temperatura és més baixa que a l'interior de la resta del cos, segons un nou estudi. Aquesta troballa pot confirmar la noció popular, si ben disputada, que les persones tenen més probabilitats de constipar-se sota condicions meteorològiques fredes.

La comunitat científica sabia des de bastant temps arrere que el causant més freqüent del refredat comú, el rinovirus, es reprodueix amb major facilitat en l'ambient lleugerament més fred de la cavitat nasal que en els pulmons, més càlids. No obstant açò, els estudis anteriors s'han orientat sobretot a com la temperatura corporal influeix sobre el virus, sense prestar molta atenció al sistema immunitari.

L'equip de les investigadors Akiko Iwasaki i Ellen Foxman, de la Universitat Yale en New Haven, Connecticut, Estats Units, va decidir aprofundir en la relació entre la temperatura i la resposta immunitària. A tal fi, Iwasaki, Foxman i els seus col·laboradors van examinar cèl·lules preses de les vies respiratòries de ratolins. A continuació, van comparar la resposta immunitària enfront del rinovirus quan les cèl·lules van ser incubades a uns 37 graus centígrads (la temperatura de l'interior del cos), i a uns 33 graus centígrads (temperatura més pròpia de l'interior de la cavitat nasal).

L'equip de recerca va trobar que la resposta immunitària innata enfront del rinovirus s'afebleix davant una temperatura corporal inferior, en comparació del que ocorre davant la temperatura normal de l'interior del cos.



Els resultats de l'estudi suggereixen que la variació de temperatures influeix en la resposta immunitària, més que al propi virus. Els investigadors van observar la replicació vírica en cèl·lules de vies respiratòries de ratolins amb deficiències genètiques en els sensors del sistema immunitari que detecten virus i en la resposta *antivírica. Van trobar que amb aquestes deficiències immunitàries, el virus podia replicar-se a una temperatura superior. Açò sembla demostrar que el factor principal es troba no en el propi virus sinó en la resposta de l'amfitrió.

Links:

http://noticiasdelaciencia.com/not/12382/confirman-que-el-virus-del-resfriado-comun-se-replica-mejor-a-baja-temperatura


http://www.farmaciatous.com/farma/refredat1.htm


1 comentari:

  1. m'agrada el teu post perque explica perfectament el tema de referencia, i tambe me informat millor sobre aixo de les baixes temperatures que no ho sabia

    ResponElimina