domingo, 25 de enero de 2015

IBUPROFÈ O PARACETAMOL?

De vegades, aquests dos medicaments -dels quals es van consumir a Espanya 58 milions d'envasos en 2010- poden alternar-se, però és important conèixer les seves peculiaritats i, sobretot, els seus possibles riscos.
Així, mentre ibuprofè i paracetamol comparteixen propietats analgèsiques, el ibuprofè pot presumir de la seva acció antiinflamatòria, mentre que el paracetamol és millor com antitèrmic (és a dir, quan a més de dolor hi ha febre). Per això, explica Caelles, "el ibuprofè (un antiinflamatori no esteroide) serà millor en patologies que cursin amb inflamació (com a artritis, faringitis...), mentre que amb el paracetamol només tractem el dolor".

L'ús de ibuprofens es desaconsella en pacients amb úlcera gàstrica , insuficiència renal  o hepàtica greu, però també haurien de tenir precaucions els qui estiguin prenent antihipertensius. Mentre que els principals riscos del paracetamol, sobretot a altes dosis, es produeixen en el fetge, per la qual cosa "el seu ús no seria recomanable en una insuficiència hepàtica".

Quant a les dosis més indicades, i sempre recordant que els pacients amb problemes crònics haurien de consultar amb el seu metge abans de prendre qualsevol medicació, el més indicat són els 400 mg en el cas del ibuprofè i entre 500 i 650 si ens referim al paracetamol.
A Espanya, segons les dades del Ministeri de Sanitat corresponents a l'any 2010, el omeprazol va ser el medicament del que més envasos es van vendre, seguit molt d'a prop pel paracetamol (34,31 milions) i el ibuprofè (amb 23,5 milions d'envasos).

"Tots dos medicaments són segurs sempre que es respectin a baixes dosis", conclou Caelles, "el problema està en les dosis altes i en pacients amb patologies prèvies".

Notícia original

Notícia relacionada

Notícia relacionada

Vídeo

2 comentarios:

  1. Este comentario ha sido eliminado por el autor.

    ResponderEliminar
  2. Aquesta notícia em pareix interesant, ja que tracta d'informar-nos de certes complicacions que podem tindre si no donem un ús adequat a aquests medicaments, ja que són dels que en més freqüència prenem, sense acudir a consulta mèdica prèvia. Hem de prestar més atenció a l'hora de prendre-los ja que són més efectius per a unes coses o per a altres, a més, poden ser perjudicials per a persones que pateixen certes malalties, com es diu la notícia. La notícia ens recorda que abans de prendre un medicament, hauriem de llegir be el prospecte, o be preguntar a un especialista.

    ResponderEliminar