dissabte, 31 de gener del 2015

LA HIBERNACIÓ REGENERA EL CERVELL.



Cada any molts mamífers experimenten una dràstica baixada de la temperatura corporal durant la hibernació. Per a estalviar recursos durant aquesta, en molt d'ells desapareix la sinapsi entre les neurones i passat l'hivern es tornen a formar noves connexions sense que es perda la  memòria.
Aquest fet intriga als investigadors de l'alzheimer ( explicat al vídeo) i altres malaties neurodegeneratives caracteritzades per la pèrdua dels enllaços neuronals.

Fins ara es sabia que el fred ajuda a protegir l'encèfal i evitar l'asfixia en els nounats durant el part, però investigadors britànics han publicat en la revista Nature, un estudi en el qual han usat ratolins que sofrien un tipus d'alzheimer o altra malaltia neurodegenerativa i els han forçat a la hibernació amb un colp d'hipotèrmia de 45 minuts, necessari perquè els ratolins perderen part de la sinapsi en l'hipocamp. En tornar a la temperatura normal, els ratolins més joves van recobrar les connexions neuronals però els més majors no.

Els investigadors han atribuït aquest fet a una proteïna anomenada RBM3 els nivells de la qual es multiplicaren amb el fred més en els individus joves que en els adults. El treball dels investigadors demostra com augmentar els nivells d'aquesta proteïna sense necessitat d'hipotèrmia, la qual cosa afavoreix als ratolins malalts les neurones dels quals deixen de morir i milloren.

Tot aquest experiment es troba encara lluny de ser aplicable en els humans però aporta una nova via per a tractar de trobar un tractament inspirat en aquests beneficis de la hibernació i obri la porta a la regeneració cerebral.


Notícia original:

Notícies relacionades:

-Informació sobre la hibernació
-Altres avanços contra  l'alzheimer

Vídeo:

1 comentari:

  1. Em sembla molt interessant aquesta notícia perquè encara que el descobriment està lluny d'aplicar-se als humans, si l'estudi segueix endavant es podrien trobar les claus per a curar malalties com l'alzheimer gràcies a la creació de noves sinapsis que permeten regenerar el teixit cerebral

    ResponElimina