diumenge, 11 de gener del 2015

Descobreixen com reduir el risc d'osteoporosi

 
Un grup del Centre Nacional de Recerques Cardiovasculars (*CNIC) de Madrid, en col·laboració amb altres grups del mateix centre i de Barcelona, Bèlgica i França, ha descobert un mecanisme nou mitjançant el qual és possible reforçar la massa òssia mitjançant el control d'aquestes cèl·lules ‘menjadores’ d'os.
 
 
 
Han demostrat que la diferenciació i activació dels osteoclasts és un procés controlat pel receptor X de retinoides (RXR).
RXR és una proteïna que es troba a l'interior de les cèl·lules, on detecta la presència de lípids i derivats de la vitamina A, la qual cosa provoca la inducció de l'expressió de gens específics.
Com a conseqüència, RXR controla processos del desenvolupament, immunitat, homeòstasi i metabolisme. Els investigadors del CNIC han demostrat que en cèl·lules progenitores de osteoclasts, RXR controla l'expressió de MAFB, una molècula clau en el procés de generació de osteoclasts.
 
Mitjançant l'ús de ratolins modificats genèticament, aquests científics han demostrat que la pèrdua de funció de RXR en cèl·lules progenitores de osteoclasts dóna lloc al desenvolupament de *osteoclastos gegants que, inesperadament, perden la capacitat de reabsorbir-los
 
Com a conseqüència, els ratolins mascle desenvolupen ossos més densos en condicions fisiològiques normals i els ratolins femella estan protegits de la disminució de massa òssia associada a la pèrdua d'estrògens, com ocorre freqüentment en dones postmenopàusiques.
Un aspecte interessant d'aquesta recerca és la demostració que l'activació selectiva de RXR intervinguda per bexaroteni, un fàrmac d'ús actual per al tractament de limfomes cutanis, dóna lloc a un bloqueig total de la diferenciació de *osteoclastos.
 
La possibilitat de modular l'activitat de RXR i per tant la formació de osteoclasts mitjançant l'ús de fàrmacs podria tenir implicacions terapèutiques per al tractament de malalties associades amb la pèrdua de massa òssia.
 
 

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada