dimarts, 11 de febrer del 2014

Sentir a través d'una mà biòtica

Dennis Aabo, ha sigut el primer ésser humà que ha pogut tornar a sentir que és allò del tacte, quan després de quasi una dècada sense poder tenir-lo degut a una explosió d’uns focs d’artifici que li provocaren l’amputació del bras esquerre fins al colze. Tal i com argumenta Eduardo Rocon, un investigador del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC)  , aquesta nova mà, basada en la enviació de l’impuls nerviós des del cervell fins a aquesta mà biòtica que li permet agafar una tovallola i notar el tacte suau, així com també la pròtesi envía informació al cervell per a modular la força amb la que s’ha de sostenir l’objecte,.

Aquest nou mecanisme, desenvolupat per Silvestro Micera, junt a un grup d’experts de Suissa, de Escuela Politécnica Federal de Lausanne (EPFL), Escuela Superior Santa Anna (SSSA), a Itàlia , és molt més complex. Va requerir d’una operació de set hores, on van implantar una sèrie d’elèctrodes als nervis perifèrics de Dennis. D’altra banda, com que la mà consta de diversos sensors units a cada tendó de cada dit, la idea era utilitzar-los per a controlar el nivell de força que cal aplicar quan s’agafa un objecte; en resum, es buscava crear un canal d’informació entre el cervell i la pròtesi.

D’altra banda, Isabel Díez, fisioterapeuta del Centro de Referencia Estatal Discapacidad y Dependencia San Andrés del Rabanedo en León (dependent immersa), opina que aquest fet suposa un gran avanç, ja que estimula la sensibilitat i millora en els moviments, força, pressió i manipulació dels objectes amb major eficiència. També afegeix que en un pacient que porta més anys amputat, més difícil és la seva recuperació.

Notícia original:

Noticies relacionades:
Primera mà biòtica amb el sentit del tacte
Un amputat aconsegueix sentir a temps real amb una mà biòtica
Més sobre l’avanç (pàgina en inglès, però interessant)

Vídeo relacionat:

2 comentaris:

  1. És una bona notícia que es progresse en aquestos camps, que són els que vertaderament mostren la utilitat de la ciència. El fet de que existisquen les mans biòniques i que puguen arribar a sentir és un exemple dels grans avanços de la humanitat i del bé que pot arribar a fer la ciència si s'enfoca d'una manera constructiva.
    Quan aquest projecte, d'ací a uns anys, deixe d'estar en fase experimental i s'expandisca als pacients de segur que millora significativament la vida de moltes persones.

    ResponElimina
  2. És una noticia molt interessant. Cada vegada la ciència va progressant més i, per tant, la nostra qualitat de vida augmentarà. Aquesta mà biònica ha sigut un èxit, ja que ha pogut tornar la sensibilitat, cosa que quan tenies algun accident d'aquest tipus no podies tornar a sentir-la. Per a aquest home haura sigut tot un plaer tornar a sentir les diferents textures de les coses després de tants anys.
    Els experts deurien seguir experimentant molts projectes d'aquest tipus per a poder millorar les nostres vides i que cada vegada siguen menys els problemes que ens la puguen llevar.

    ResponElimina