diumenge, 9 de febrer del 2014

Detecció de granotes mitjançant el moviment ondulatori de l'aigua

Les serenates del mascle de granota túngara dins d’una llacuna poden fer que passe una gran nit, però també poden  fer que el seu “amic”, el ratpenat, acabe amb la seua vida. Encara que la granota visualitze el perill i detinga el seu cant, aquesta genera ones en l’aigua, que el ratpenat detecta i fa que puga localitzar la seua víctima de totes formes.

L’equip de Mike Ryan, de la Universitat de Texas, i Wouter Halfwerk, de la Universitat de Leiden (Països Baixos) han demostrat la capacitat que tenen els ratpenats d’utilitzar l’ecolocalització per a casos com aquests. Aquesta capacitat ens demostra el grau de sofisticació que han adquirit en “armament” els ratpenats.

Aquesta granota mascle natural de l’Amèrica Central i del Sud, al cantar, infla i desinfla el seu sac vocal, fet que a més de ser visible i produir so, genera ones en la superfície de l’aigua. Els investigadors han demostrat que els ratpenats Trachops cirrhosus  ataquen abans a una granota que produeix ones en l’aigua que a una que no ho fa.
No obstant, els ratpenats perden aquest avantatge quan la superfície de la llacuna està coberta per una capa de fulles, ja que impedeix que l’ona es propague per l’aigua.

Noticia original 

Noticies relacionades

-Nova espècie de gripau que es mimetitza amb les fulles mortes 

  -Les vibracions de l’amor en la teranyina d’una aranya Viuda Negra


Vídeo relacionat

1 comentari:

  1. Aquesta notícia m'ha paregut molt interessant, perquè no havia sentit mai el soroll d'una granota així. A més, la manera en que infla i desinfla el sac és molt curiosa. Però crec que ser una granota així deu ser un desavantatge, perquè té la capacitat de ser escoltada abans i que els ratspenats l'ataquen

    ResponElimina