dimecres, 12 de febrer del 2014

El programa de cribratge neonatal permetrà detectar fins a 10 malalties

El conseller de Salut, Jon Darpón, i la directora de Salut Pública, Miren Dorronsoro han donat lloc a l’ampliació del programa de cribratge neonatal als països bascos, que s’aplica a 21.000 xiquets que naixen a Euskadi a l’any. Amb el nou cribratge es permetrà detectar fins a 10 malalties congènites. El cribratge neonatal es realitza mitjançant la “prova del taló” que es va posar en marxa en 1982 i consisteix en agafar una mostra de sang al recent nascut mitjançant una punxada en el taló a les 48 hores de nàixer i abans de que reba l’alta hospitalària. La prova va començar detectant dues malalties que van augmentar a cinc entre 2007 i 2011.
Darpón ha destacat la importància d’ampliar el programa a cinc noves malalties ja que es podrien evitar problemes de creixement i retràs mental així com alteracions cardiovasculars.
El cost d’aquest programa, que està destinat tant a hospitals públics com privats, és molt elevat i augmentarà en 13 euros més per xiquet acabat de nàixer. Fins al moment, el programa ha realitzat el cribratge a 597.184 xiquets acabats de nàixer a Euskadi i ha permès detectar 226 casos positius, mentre que 285 han sigut portadors d’alguna malaltia encara que no l’han desenvolupat.
Amb el nou programa no s’espera descobrir un gran nombre de casos però així i tot és un programa clau per a millorar la salut infantil.

Noticia original

Noticies relacionades:
Cribratge neonatal a Catalunya
Cribratge prenatal

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada