dimecres, 12 de febrer del 2014

Un tipus de sangonera sobreviu a 196 graus baix zero durant 24 hores

Un grup de científics japonesos va publicar en la revista PLOS ONE un descobriment sobre una sangonera capaç de viure durant mesos a temperatures extremes i 24 hores submergida en nitrogen líquid, a -196ºC. Aquests experimentaren amb altres espècies congelant-les i descongelant-les i algunes sangoneres, resistiren fins a 12 ocasions, cosa que resulta sorprenent ja que els teixits vius no poden resistir els canvis de temperatura a baix zero perquè l’aigua de les seues cèl•lules es congela. Els científics no s’expliquen aquesta tolerància a la congelació.
L’animal s’anomena Ozobranchus jantseanus i s’alimenta de la sang de les tortugues. El més estrany es que el seu medi natural no requereix aquesta tolerància a les baixes temperatures i per tant no es fruit de la seua adaptació al medi.
Darío Díaz Cosín explica que el fet es deu a una cutícula a base de fibres de col•lagen molt resistent, encara que es mostra estupefacte davant el descobriment.
L’experiment va començar tancant els animal a un congelador de -90ºC i als nou mesos sobrevivien tots. Van començar a morir a partir dels quinze, però trenta-sis després quedava una sangonera viva. Posteriorment realitzaren la prova del nitrogen líquid.

Noticia original

Noticies relacionades:
Propietats medicinals de les sangoneres
Quin és l’animal més resistent?

Video:

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada