dimarts, 11 de febrer del 2014

Els telòmers

Els extrems d’un cromosoma els denominem telòmers i estan formats per seqüències d’ADN molt repetitives. Protegeixen i cobreixen els braços dels cromosomes i els doten d’una estabilitat. L’augment de la grandària dels telòmers (segons un estudi realitzat) està directament relacionada amb la pràctica d’exercici físic i portar una dieta equilibrada.

      La longitud dels telòmers està sobretot vinculada amb l’envelliment. Quan més curts són, la cèl•lula queda més desprotegida (es debilita la “capa exterior”, el telòmer) i més ràpidament morirà, per tant, més ràpid envellim. La grandària dels telòmers no està relacionada tan sols amb la vellesa; quan més curts són, augmenta el risc de sofrir certes patologies i malalties com per exemple el càncer o els problemes cardiovasculars.

Els telòmers indiquen una certa predisposició a desenvolupar cert tipus de malaltia degenerativa, però no son claus per decidir el nostre destí.

    Segons un estudi realitzat, uns científics van dividir un grup de 35 persones (totes elles havien estat diagnosticades amb càncer de pròstata i no havien estat sotmeses a ningun tipus de radioteràpia fins el moment) en 2 grups. Un grup el formaven un conjunt de 10 persones que van haver de canviar el seu estil de vida: portar una dieta basada en verdures sobretot, fer exercici i incrementar les seves relacions socials. El segon grup estava compost per 25 persones les quals van seguir amb el ritme de vida que
portaven, sense cap alteració notable. Al cap de 5 anys es va poder comprovar que la grandària dels telòmers havia augmentat un 10% en aquelles persones que havien modificat els seus hàbits i els telòmers de les persones que no ho havien fet havien disminuït un 3%, s’havien acurtat. A la fi es va arribar a la conclusió què: els nous hàbits saludables adoptats per les persones del primer grup, havien provocat la crescuda dels seus telòmers.

    Si canviem el nostre estil de vida a un més saludable, reduirem les possibilitats de sofrir qualsevol tipus de patologia o malaltia degenerativa.

Notícia Original

Notícies relacionades:

Nou genoma vinculat a l’obesitat

L’envelliment


Vídeos: 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada