dimarts, 11 de febrer del 2014

Descoberta una nova espècie de delfí de riu a Brasil.

La comunitat científica ha descobert una nova espècie de delfí de riu a Brasil, el primer descobert des del final de la Primera Guerra Mundial, en 1918. 

L'animal, l'espècie del qual és només la quinta coneguda del seu tipus en el món, va ser trobat en el riu Araguaia i es calcula que hi ha prop de 1.000 exemplars en les aigües del riu brasiler.
Els investigadors responsables d'aquest descobriment, publicat en la revista científica Plos One i reflectit per la BBC, afirmen que esta espècie es va separar d'altres espècies fluvials d'Amèrica del Sud fa més de dos milions d'anys. 




Els dofins de riu es troben entre les criatures més rares del món. Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN),  fins ara només hi havia quatre espècies de dofí de riu conegudes fins al moment, i tres d'elles es troben en La Llista Roja d'animals en perill crític d'extinció. 




Aquests animals tendeixen a tindre pics llargs que els permeten caçar peixos en el fang del fons dels rius. El que sembla curiós es que aquesta espècie de delfí es troba en una àrea on la gent els veu tot el temps, són un gran mamífer en què ningú es fixaba. 

L'equip de científics va recollir mostres d'ADN de "dofins de riu" dels rius Araguaia i Tocantins, i van descobrir que eren diferents de totes les altres espècies a Brasil.

 Hrbek va descobrir que l'espècie batejada com Inia araguaiaensis té només 24 dents per mandíbula, a diferència dels 25 a 29 en altres espècies, la qual cosa sugereix que l'espècie es va formar uns 2,08 milions d'anys arrere quan la conca de l'Araguaia-Tocantins es va separar de la resta del sistema fluvial de l'Amazones. 

La nova espècie "Inia araguaiaensis" està seriosament amenaçada per la construcció de preses en ambdós rius "Araguaia i Tocantins", que fins i tot podríen arribar a causar l'extinció d'aquesta espècie de delfí.


Notícies Relacionades:

                                                                                               Miguel Aparicio Malchirant 2n BatB

1 comentari:

  1. Es molt agradable llegir notícies com aquesta, ja que, portem pràcticament tota la vida sentint notícies sobre animals extints i molt poques vegades de noves espècies descobertes o que s’han tornat a trobar quan ja es donaven per extintes. No obstant això es molt important tenir cura dels animals que estan en perill d’extinció, bé, no sols dels que estan en perill d’extinció, però d’aquests de manera especial, perquè si deixem extingir una espècie permetrem que desaparega tot un ecosistema. En aquest enllaç hi ha una llista d’espècies en perill d’extinció: http://www.ecologiaverde.com/animales-en-peligro-de-extincion-2014-punto-de-desaparecer/

    ResponElimina