diumenge, 18 d’abril del 2010

Veritats i mentides sobre l'erupció a Islàndia

Sara Polo. Madrid Divendres 16/04/2010

L'erupció d'un volcà, dimecres passat, a 200 metres davall el gel del glacer Eyjafjallajokull, a Islàndia,esta fent parlar. Els aeroports de 16 països europeus seguixen tancats per a evitar els perills que suposen les cendres volcàniques per als avions. Quins perills són estos? Quant temps podria durar el caos aeri? És tan perillosa l'erupció d'un volcà
¿Fins a quan durarà el 'efecte cendra'? La persistència en suspensió de la cendra que emet el volcà islandés, encara en actiu, és impredicible. L'Agència Europea de Control Aeri preveu que els problemes continuen almenys fins al final de setmana. El vent és la clau, perquè és el responsable de la dispersió d'estes partícules.La situació ha sigut excepcional per la ràpida expansió del núvol, i si el fort vent no cessa, la cendra seguirà propagant-se."No obstant això l'erupció no ha sigut especialment virulenta el Pinatubo en 1991 expulse moltes mas cendres a l'atmosfera
¿Continua projectant cendra el volcà islandés? Sí, l'erupció emet encara grans quantitats de cendra a l'atmosfera, i els experts estimen que la situació podria allargar-se almenys dos dies més. L'erupció remetrà en els pròxims dies"", perquè hi ha una quantitat limitada de magma emisible, però les cendres que continuen en suspensió no deixaran de causar problemes fins que el cel estiga completament net.Això dependrà de la pluja i del propi pes de les cendres que aran que es depositen finalment en el sòl.

¿Com ha arribat tan lluny la cendra?
Les erupcions volcàniques de tipus explosiu emeten a l'atmosfera grans quantitats de cendra volcànica. La cendra està formada per partícules prou fines i de composició silícia, que varien en grandària de menys d'un micró fins a diversos mil·límetres. Depenent de la intensitat de l'erupció, estes partícules s'injecten a diversos quilòmetres d'altura, L'ascens de les cendres es deu a la diferència de temperatura que crega corrents ascendents que fan ascendir les partícules.
Una vegada en l'atmosfera, continua, la cendra forma un núvol que és arrossegada pels vents dominants i transportada a centenars o inclús milers de quilòmetres de distància del volcà.


¿Quin impacte ha tingut l'erupció en el trànsit aeri? La situació geogràfica d'Islàndia és un problema afegit a la magnitud de núvol de cendra. Es troba en una de les rutes clau de navegació aèria entre Europa i EUA.
L'efecte de les cendres sobre els avions és que poden produir la parada dels motors pel poder abrasiu de les partícules en suspensió ja s'han donat casos en altres erupcions. A més els núvols de partícules són de vegades indetectables en el radar .
Per això els aeroports de 16 països europeus continuen tancats este dijous, encara que Irlanda i Suècia estan començant a reprendre l'activitat normal."


¿Quins perills entranya una erupció volcànica? Quan entra en activitat, el volcà emet gasos altament tòxics: diòxid de sofre, diòxid de carboni i fluorur d'hidrogen. Les columnes de cendra, poden elevar-se a més de 20 quilòmetres i reflectir les radiacions solar el que provocaria un descens de les temperatures. L'erupció del Pinatubo en 1991 ocasione el descens de 0,5 graus la temperatura global i el descens de 5 mm del nivell del mar"

¿Es veurà afectat el medi ambient? El núvol de cendra és relativament petit i no constituïx "res de l'altre món".La contaminació que ha generat de moment és relativamente baixa.
L'erupció no constituïx fins al moment ninguna catàstrofe ambiental.
Quan la pluja dissol les substàncies àcides contingudes en la cendra, pot contaminar l'aigua i danyar la vegetació.Els depòsits de cendra, no obstant això, poden ser beneficiosos per a l'entorn, perquè milloren la fertilitat del sòl.
¿Pot suposar un risc per a la salut? El núvol està situada en capes baixes de l'atmosfera i per tant no afecta la capa d'ozó.D'altra banda, conté partícules molt fines de cendra volcànica, que només afectarien, en cas de descendir, a les persones que ja patisquen d'afeccions de les vies respiratòries."
Sempre hi ha hagut erupcions volcàniques i l'home ha conviscut amb elles i a més han sigut de molta major intensitat que esta .Tenim que acostumar-nos que a la naturalesa no li importa que no podem agafar un avió. El món no es va acabar per això


Per sabre mes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada