dimecres, 28 d’abril del 2010

Una prova identifica els pulmons més sensibles al tabac

Un equip d'investigadors de la Universitat de Lowa (Estats Units) ha donat amb una tècnica d'imatge que revela què fumadors tenen més probabilitats de patir emfisema

El mètode es troba en fase experimental i encara no té utilitat diagnòstica. La seua finalitat es l’ investigació permetent endinsar-se en el coneixement d'una patologia que forma part, juntament amb la bronquitis crònica, de la Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC), que afecta el 10% de la població adulta espanyola.
Els investigadors van emprar una tècnica d'imatge coneguda com tomografia computada multitall (MDCT, les seves sigles en anglès). Es tracta d'un escàner que incorpora múltiples files de detectors de raigs-x, cosa que permet captar una gran quantitat d'imatges en molt poc temps i amb una gran precisió.
A més, ofereix la possibilitat d'obtenir informació dinàmica en tres dimensions del moviment dels pulmons i del flux sanguini.

La patologia que investigar amb aquest procediment, l'emfisema, és una inflamació dels alvèols, que són els diminuts sàculs d'aire dels pulmons en què es produeix l'intercanvi d'oxigen i diòxid de carboni.
Les parets alveolars acaben destruint-se, cosa que provoca la disminució de la funció respiratòria i la falta d'aire. El tabac i els ambients contaminats són els principals factors de risc d'aquest trastorn.
L'anàlisi de les imatges dels pulmons de 41 persones ( algunes fumaven) va mostrar indicis de la malaltia en diversos addictes que mantenien intacta la seva funció pulmonar i, per tant, encara no havien desenvolupat emfisema. Concretament, presentaven una major variabilitat en el flux sanguini pulmonar, amb regions amb una gran afluència de sang i altres amb una irrigació molt baixa.
En canvi, els fumadors que no presentaven signes de la malaltia tenien una distribució molt més homogènia. "Creiem que els fumadors que són susceptibles al emfisema mostren un patró de flux sanguini més heterogeni perquè no són capaços de dirigir cap a les regions inflamades del pulmó", conclou Hoffman.
Aquestes divergències en els danys derivats del tabac poden tenir una base genètica, tal com apunten els autors de l'estudi. De fet, alguns treballs revelen l'existència d'una influència moderada dels gens en el risc de patir MPOC. Aquesta patologia segueix estant infradiagnosticada i cada any causa la mort de 18.000 persones a Espanya. Encara que no té cura, la seva detecció precoç permet controlar els símptomes i alentir la seva evolució. No obstant això, fins al 30% dels pacients de MPOC pateix una forma avançada de la patologia en el moment del diagnòstic. Estudis com aquestos ajudaran "a conèixer més sobre la malaltia i saber per què alguns fumadors són més susceptibles al dany causat pel tabac", precisa Myriam Carrer, coordinadora de l'àrea de MPOC de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica (SEPAR). "Queda molt per investigar", afegeix. Ara per ara, la prova que s'utilitza en la pràctica clínica per diagnosticar la MPOC és la espirometria. No detecta la malaltia en fases tan inicials, però sí que pot fer-ho quan encara no és massa tard per posar en marxa mesures terapèutiques eficaces.
Videos curts de deixar de fumar:















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada