dimecres, 28 d’abril del 2010

Pulseres holografiques

Fixeu-vos bé. Estan aquí, als canells de milers de persones. Potser també al seu. Es tracta d'una lleugera polsera de silicona que en el seu panxa guarda un misteri: un tros de plàstic platejat de la mida d'una lentilla i mateixa textura que el distintiu de la targeta de crèdit. És, en paraules dels seus creadors, "un holograma de Mylar (és a dir, de plàstic) en què ha estat emmagatzemada una freqüència procedent de materials naturals coneguts pels seus efectes beneficiosos per al nostre cos".
Encara que molts justifiquen l'èxit pel boca a boca, la seva popularització no ha estat espontània. L'empresa ha participat en multitud de tornejos de pàdel, de golf, d'hípica o de surf. Però l'empresa mira molt més enllà de l'esport. En un cop eficaç de Power Balanç va ser signar un acord comercial amb la productora Zeppelin, la branca espanyola d'Endemol.

Fabricar el tros de silicona o neoprè d'aquestes polseres no costa més d'un euro i el seu preu de venda al públic oscil·la entre 32 i 43 euros. En plena crisi, tan aclaparador marge de benefici no ha passat desapercebut. L'olor dels diners han anat una infinitat empreses que venen polseres que asseguren utilitzar la mateixa tècnica hologràfica: EFX, Equilibrium, Ion Balanç, PowerPlus, Power equilibrium, ...

Els metges opinen: "És una manera de cridar l'atenció sense cap fonament", diu Pedro Manonelles, secretari general de la Federació Espanyola de Medicina de l'Esport. "No tenen una base científica. Només beneficien als qui les venen, no admeten una altra consideració. És la xerrameca de sempre".
"La meva opinió es redueix en una frase: són un autèntic bluf", diu Cosme Novetat, responsable de teràpies no convencionals del Col.legi de Metges. "No se sustenten en res, és un simple negoci i el seu èxit em sembla inaudit. És una moda, com quan es portaven aquelles polseres magnètiques. Coneixes algú que les porti ara? Què passa, que deixen de fer efecte de sobte ? ".

Les empreses que distribueixen polseres hologràfiques s'han donat molta més pressa per recollir la repercussió mediàtica del seu invent que la mèdica. Cap de les contactades pot aportar un sol estudi que les avale.
L'Institut Nacional del Consum (del ministeri de Sanitat), alertat per periodistes i associacions de consumidors, s'ha posat en marxa. Tot i que les polseres hologràfiques, en no ser un producte sanitari, no són la seva competència, ahir va fer circular a les comunitats el següent text: "Les preteses propietats terapèutiques o potenciadores que els fabricants i comercialitzadors atribueixen a determinades polseres, incompleixen el que estableix la normativa que regula la publicitat i promoció comercial dels productes. El Reial Decret 1907/96 prohibeix 'qualsevol classe de publicitat o promoció directa o indirecta, massiva o individualitzada, de productes, materials, substàncies, energies o mètodes amb pretesa finalitat sanitària "quan" suggereixin o indiquin que el seu ús o consum potencien el rendiment físic, psíquic, esportiu o sexual ". Ara la pilota està a la teulada de les comunitats.






Noticia original

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada