dimecres, 14 d’abril del 2010

Descobert el virus associat a una alta mortalitat infantil per pneumònia

El virus respiratori sincitial (VRS) pot causar símptomes lleus semblants als d'un constipat corrent en adults i xiquets majors. Però, en xiquets de curta edat pot provocar problemes respiratoris greus i fins i tot la mort per pneumònia. La revisió de 30 estudis realitzats en països industrialitzats i en vies en desenvolupament mostren que el VRS és el principal responsable de les pneumònies en nens menors de 5 anys, provocant un elevat nombre de casos greus. Aquest treball, finançat per l'OMS i la Bill & Melinda Gates Foundation, és el més complet dels que s'han realitzat fins ara sobre la malaltia i ha estat publicat per The Lancet.

Aïllat el 1956 per Morris, el VRS és un mixovirus d’ARN, del gènere Pneumovirus, que pertany a la família dels Paramyxoviridae. Aquest virus pot sobreviure diverses hores en superfícies no poroses, és altament contagiós i es difon a través de les secrecions nasals i de la faringe de la persona afectada.

Durant molt de temps s'han subestimat les pneumònies com a causa global de malaltia i mort associada a la infància. Diferents organismes internacionals van generar dades que van mostrar que la pneumònia és la primera causa de mort infantil a tot el món, però per combatre aquesta malaltia calia determinar quins patògens hi estan associats. Per aquest motiu, l'OMS va impulsar estudis en què es van analitzar les causes més importants d'aquesta malaltia: el pneumococ i el Haemophilus influenzae b (Hib) i com ara sabem per l'estudi publicat a The Lancet, el virus respiratori sincitial (VRS).

L'anàlisi global d'aquest treball internacional recull estudis realitzats a Europa, Àfrica, Àsia, Austràlia i el continent americà, durant 14 anys ( 1995-2009). Els resultats obtinguts en aquesta investigació indiquen que el VRS és la primera causa de pneumònia infantil al món, provocant aproximadament 34 milions de casos anuals. El VRS també causa cada any l’ ingrés hospitalari de 3,4 milions de xiquets menors de cinc anys i la mort d'entre 66.000 a 199.000 xiquets.Com expliquen els investigadors, el 99% d'aquestes morts, es produeix en els països amb menys recursos.

La incidència i mortalitat causades pel virus respiratori sincitial poden variar notablement any a any en una zona determinada. Aquesta variabilitat es deuria a l'absència global de dades, fonamentalment en els països que registren una mortalitat més elevada i en què hi ha una important escassetat d'equipaments diagnòstics. És el que passa en gran part de països d'Àfrica i Àsia.

Mentre no es desenvolupe una vacuna efectiva contra el VRS, la millor manera per reduir les elevades taxes de mortalitat infantil és promoure l'ús dels centres hospitalaris en països on aquesta pràctica és poc habitual i l'aprovisionament de teràpia amb oxigen.

Notícia del virus (esta en anglés)



Video del tractament amb oxígen (es un vídeo un poc dur pels plors del xiquet)




Notícia original
The Lancet
OMS
Bill & Melinda Gates Fundation
Informació addicional del virus:
VRS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada