dimecres, 28 d’abril del 2010

Sanitat alerta de una protesis de mama defectuosa

El Ministeri de Sanitat va ordenar als centres i professionals sanitaris que deixen d'implantar, immediatament, un model de pròtesi mamària fabricat per l'empresa francesa Poly Implant Prothese. Les autoritats franceses havien detectat un augment de ruptures i complicacions de les pròtesis mamàries de gel de silicona d'aquesta firma i varen informar de la situació a l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), que va emetre l'alerta d’inmediat.

L'Agència Francesa de Seguretat Sanitària de Productes de Salut va decidir suspendre la posada en el mercat, la distribució, l'exportació i la utilització de les pròtesis Poly Implant. Segons aquest organisme, els implants es fabricaven amb un gel de silicona diferent del que havia estat avaluat i aprovat per les autoritats, el que posava en dubte les garanties de seguretat d'aquest model de pròtesi. Les complicacions que s'han observat en les dones que porten aquests implants són idèntiques a les que pateixen dones amb implants d'altres fabricants. El problema és que succeeixen més sovint. Sanitat recomana a les persones amb pròtesis que comproven, a través de l'informe clínic que van rebre en el moment de l'operació, si els seus pròtesis són de Poly Implant. En aquest cas, insisteix el ministeri, els pacients han d'acudir al centre on van ser intervinguts per "planificar un seguiment correcte". Sanitat recorda la necessitat de "reforçar el seguiment mèdic, mitjançant ecografies anuals" per a comprovar l'estat d'aquest producte sanitari.

Després de constatar un "augment significatiu" de les reclamacions per trencaments de la coberta de la pròtesi, l'agència francesa va assenyalar que el gel de silicona utilitzat per l'empresa és l'anomenat PIP, que supura més ràpid del que és habitual i acaba trencant l'embolcall. I va recordar que les pròtesis "no només s'utilitzen en cirurgia estètica", sinó també en reconstruccions de pacients que han patit, per exemple, un càncer. Amb l'objectiu d'abaratir costos, l'empresa comprava el material amb què estan recobertes les pròtesis a la Xina, segons fonts de la investigació. Només hi ha dues empreses habilitades per fabricar silicona amb fins mèdics i ambdues són nord-americanes, van indicar les mateixes fonts.

A Espanya, les pròtesis han estat distribuïdes a través de la seva filial espanyola, que va cessar l'activitat el desembre de 2009, segons Sanitat. El ministeri va explicar que totes les pròtesis que es comercialitzen són certificades i avaluades "amb el major rigor". La vida útil de les pròtesis és limitada i s'aconsella canviar cada deu anys. El trencament és un incident possible, encara que no necessàriament ha de passar i, de fet, el percentatge de casos en què es dóna aquesta circumstància és ínfim.

OPINIÓ

Considere aquest incident una falta greu de la empresa Poly implant a la seguretat dels pacients ja que com a producte mèdic, és absolutament necessari que estiga fabricat totalment a llocs on estiga permès per qüestions de seguretat. És clar que no es el cas ja que com diu al article l’encobriment de les pròtesis es trencaria perque el gel interior (no aprovat) va ser fabricat a la Xina i sols esta permès a dos empreses nord-americanes. Tot per abaratir costos!
El més greu es que les pròtesis també s’utilitzen per a reconstruccions amb pacients que han patit càncer, després de superar una malaltia com el càncer un implant d’aquestos deu ser la guinda del pastís, una destrucció moral d’aquestes persones que dia rere dia intenten tirar endavant.

Video d'argentina on dos cirurgians comenten el succés. (MOLT INTERESANT)



Notícia original
Ministeri de sanitat
L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS)
L'Agència Francesa de Seguretat Sanitària de Productes de Salut

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada