dimarts, 6 d’abril del 2010

Un robot per a aprendre a ser dentista


Està programat per a sentir dolor i introduir elements com a tos o esternuts
El mundo.es salud
Actualizat dilluns 29/03/2010 REUTERS
 
TÒQUIO.- A poca gent li agrada assentar-se en la cadira del dentista però els estudiants japonesos d'Odontologia compten des d'ara amb un pacient exemplar, un robot amb què poder practicar abans d'enfrontar-se amb pacients de carn i ossos en la seua consulta.
El nou humanoide ja ha sigut provat amb èxit amb 88 estudiants de la Universitat de Showa.
Els aspirants a dentista podran practicar amb el robot, que ha sigut dissenyat per a reaccionar davant del dolor i les sensacions molestes igual que un ser humà en mans de l'odontòleg.
"Les habilitats mèdiques s'adquirixen a base de pràctica i error. Les capacitats només poden millorar una vegada que hem aprés les nostres fallades", hi ha assenyalat el vicedirector de la Universitat de Showa, Koutaro Maki.
"Així que considerem que un robot era l'única manera de cometre estes fallades inicials, perquè els estudiants pogueren practicar però sense molestar els pacients", assenyala el responsable d'este centre.
El dispositiu va ser desenrotllat pel departament d'Ortodóntica de la mateixa universitat i mesura un poc més de metre i mig d'alt (157 centímetres per a ser exactes).
A més de reaccionar al dolor causat pels dentistes poc experimentats el robot està dissenyat per a introduir també successos inesperats, com a esternuts, tos o moviments involuntaris per a allunyar-se de l'instrumental.
També segrega saliva i tanca la boca quan porta massa temps amb ella oberta per a deixar-se intervindre.
Per a Shugo Faça, un dels 88 estudiants que ja han pogut provar-ho, les reaccions del nino són molt semblants a les del ser humà i molt més avançades que les d'altres prototips previs.
"El estudiant sent les dificultats reals de treballar [amb un pacient]", assenyala el futur odontòleg.
A pesar dels avanços, la universitat continua emprant voluntaris de carn i ossos per a l'examen final dels seus alumnes, encara que espera que esta nova generació de robots puga prendre el relleu en eixa tasca en un futur pròxim.
La introducció de la tecnologia virtual en l'estudi i en la prática medica no sols es reduïx a l'odontologia, existixen en l'actualitat sofisticats simuladors quirúrgics que permeten reproduir les operacions perquè els futurs cirurgians aprenguen sense posar en risc la vida del pacient.Gràcies a esta tecnologia es disminuïxen els errors mèdics ja que permeten no sols ensenyar sinó avaluar als metges.Però a pesar de tota la tecnologia no cal oblidar que els metges tracten sers humans i només les hores de practica ens poden donar l'adequada formació, això si, amb una adequada supervisió.
Per saber més:




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada