divendres, 23 d’abril del 2010

Descoberta una proteïna essencial en el tractament del càncer de colon



Un equip de l'Institut d'Investigació de l'hospital de Vall D'Hebron de Barcelona ha descobert la proteïna responsable de la resistència que alguns malalts de càncer de colon ofereixen als tractaments de quimioterapia a força d’irinotecán. Els investigadors han certificat que alts nivells cel•lulars d’aprataxina són els responsables de la menor efectivitat del irinotecán, un dels fàrmacs més habituals per a frenar i combatre el càncer colon.

Els fàrmacs usats en quimioterapia per a tractar el càncer de colon amb metàstasi estan composts normalment de molècules que impedeixen el creixement de les cèl•lules canceroses, inhibeixen la seua divisió o eviten la formació de nous gots sanguinis que alimenten el tumor. El irinotecán actua sobre la cèl•lula trencant les seues cadenes d’ADN, i la aprataxina, en canvi, repara aquests trencaments.

Saber quines persones són resistents al irinotecán permetrà conèixer quin tractament és el més adequat per a cada pacient i si cal sotmetre o no a un malalt a quimioterapia amb irinotecán una vegada comprovada la seua concentració de aprataxina. D'aquesta manera s'evitarà sotmetre a una persona a un tractament que produeix molts efectes secundaris i que, en part, és de dubtosa eficàcia.

L'estudi es va iniciar amb proves in vitro, comparant el patró d'activitat de 9.000 gens en 30 línies de cèl•lules canceroses de colon i recte tractades amb irinotecán. Després es va agafar mostres de 135 pacients afectats per aquest tipus de càncer, que havien rebut quimioterapia a força d’irinotecán, i els seus nivells de la proteïna aprataxina en el tumor. Es va traure la conclusió de que almenys el 40% dels pacients amb escassos nivells d’aprataxina tenia més probabilitats de respondre a l’irinotecán. L'augment de la supervivència era d'un any i mig superior als quals presentaven major concentració d’aprataxina.




Font d’informació: http://www.elpais.com/articulo/sociedad/Descubierta/proteina/esencial/tratamiento/cancer/colon/elpepusocsal/20100412elpepusoc_13/Tes

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada