dilluns, 12 d’abril del 2010

Holanda debat el süicidi legal a partir dels 70

ISABEL FERRER - La Haya - 12/04/2010
La vida és un dret, no un deure. I l'ajuda al suïcidi ha de legalitzar-se, a partir dels 70 anys, per a les persones sanes que no desitgen continuar vivint.
La que així s'expressa és Marie José Grotenhuis, de 62 anys, una holandesa que s'ha convertit en portaveu d'un grup singular.
Reunit entorn del lema "Per voluntat pròpia", amb l'objectiu de despenalitzar el suïcidi assistit per als ancians cansats de viure. O millor, per als que consideren "su vida ja completada".
Amb una Llei d'Eutanàsia vigent des de 2002, necessitaven 40.000 firmes per a sol·licitar un debat parlamentari sobre el particular. Ja han superat les 125.000.


Segons la portaveu de "Per voluntat pròpia", els septuagenaris holandesos. "Han portat vides independents i responsables i consideren lògic decidir sobre la seua muerte". Segons estos activistes, la societat actual no presta suficient atenció a la idea de la mort.El suïcidi es demonitza, i no obstant això, cada any uns 400 ancians es lleven la vida de forma violenta a Holanda.
No es tracta de malalts terminals o desesperats, perquè hi ha l'eutanàsia.
Són persones majors que senten que la mort ha passat de llarg, oblidant-los.
Els promotors de la iniciativa. Sol·liciten, en primer lloc, un cos d'especialistes ensinistrats en el suïcidi assistit que s'encarregarien de comprovar la fermesa del desig de morir de l'ancià i descartar pressions en l'entorn del candidat que li animen a llevar-se del mig per a no ser una càrrega, bé per motius econòmics o d'herencia. Arribat el moment, subministrarien la mescla letal.

Al no tractar-se de malalts o discapacitats, la persona mateixa pot prendre-la. "Si sents en el teu fur intern que ja no et queda més vida, has de poder actuar",. Grotenhuis resumix la idea del suïcidi assistit així: "Morir ha de ser un acte digne".I ha d'acceptar-se que gent sana i corda no vullga patir per fer-se mayor'.
El debat que es planteja a Holanda ja no és si ha d'existir l'eutanàsia en els pacients terminals cosa que ja esta aprovada en el dit país, sinó que persones sanes puguen decidir elles mateixes en què moment posar fi a una vida que pensen que ja no els aporta res.
En definitiva si la vida de les persones o millor dit el moment de la seua mort ho poden decidir elles mateixes o al contrari és una qüestió que afecta l'estat i per tant pot legislar sobre això.
El debat esta servit

Per a saber mes:
El dret a morir dignament
http://www.eutanasia.ws/
Un punt de vista sobre la vida y la mort
Salvador Paniker entrevista











Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada