dissabte, 17 d’abril del 2010

Dos mares i un pare per a evitar malalties genètiques

EL PAIS.com-17/04/2010
JOAN CARLES AMBROJO - Barcelona
Investigadors de la Universitat de Newcastle, al Regne Unit, han creat embrions humans viables lliures d'errors en l'ADN mitocondrial per mitjà d'una variant de la tècnica de clonació empleada per a crear la famosa ovella Dolly en 1996.
El treball ho publica la revista Nature i ha donat lloc a discussions ètiques i legals.
En tot cas, els científics afirmen que en els pròxims tres anys dones amb risc genètic tractades amb esta nova tècnica de reproducció assistida podrien donar a llum xiquets a qui no haurien transmés eixes malalties hereditàries.
Abans, no obstant això, asseguren que realitzaran estudis més avançats per a comprovar la seua seguretat.
Les lleis britàniques i les espanyoles prohibixen utilitzar este tipus de procediments en tractaments d'infertilitat.
Al voltant d'un de cada 200 xiquets que naixen presenta mutacions de l'ADN mitocondrial, però en la majoria de casos només patixen malalties lleus o són asimptomàtics. No obstant això, en un de cada 6.500 xiquets, estes alteracions provoquen seriosos problemes cardiacs, fallada hepàtica, desordes cerebrals, ceguera o síndromes relacionats amb la debilitat muscular.
La tècnica consistix en transferència d'ADN com en la clonació però a diferència del mètode original el que es transferix és l'ADN mitocondrial que és independent de l'ADN nuclear.
L'ADN mitocondrial només conté només 37 gens coneguts, mentres que el nucli alberga més de 20.000 gens.El procediment és de dos passos en el primer es produïx una fecundació in vitro normal i d'este òvul fecundat s'extrau el nucli i s'implanta en l'òvul d'una altra dona donant i l'òvul és implantat en l'úter de la mare."Així l'embrió conté tots els caràcters genètics dels pares però no el seu ADN mitocondrial que és el de la cèl·lula de la donant i esta lliure de malaltia mitocondrial
L'equip de Newcastle ha creat i desenrotllat en el laboratori 80 embrions d'entre 6 i 8 dies, fins a aconseguir la fase de blastocisto (una espècie de bola amb al voltant de 100 células). Després els embrions van ser destruïts seguint les normes vigents al Regne Unit
Veus crítiques com la de Comment on Reproductive Ethics asseguren que "amb este pass" se està anant massa lluny i amb la contribució d'una dona donant, encara que siga tan xicoteta com esta, suposa un intent de crear un xiquet de tres pares',"En realitat açò no és realment així ja que la dona donant no aporta mes que el citoplasma de la cèl·lula i res de la seua informació genètica nuclear. Seria mes bé com a al pacient que la trasplanten un cor o un altre òrgan ,un trasplant de mitocondries.
La investigació ha sigut finançada per la Campanya de Distròfia Muscular, el Consell d'Investigació Mèdica i l'organització mèdica Wellcome Trust.
Sharon Bernardi, una dona que va perdre sis bebés als pocs dies del seu naixement com a conseqüència de les alteracions genètiques que van heretar de sa mare, va declarar a l'agència Efe que "Será massa tard per a mi, però seria fantàstic si els científics pogueren previndre que açò continue ocorrent en el futur, de manera que altres no tinguen que passar pel que jo pasé'."


Per a saber mes:
El investigador explica tot el procés Doug Turnbull
Les malalties mitocondrials: Un repte per a les Ciències Mèdiques

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada