dimarts, 27 d’octubre del 2020

Una peça essencial de la divisió cel·lular surt a la llum


Un avanç de l'IRB Barcelona omple un buit fonamental de coneixement sobre la formació de l'aparell principal de la divisió cel·lular, el fus mitòtic.

Per a cada divisió d'una cèl·lula en dues s'acobla una estructura extremadament complexa, el fus mitòtic, resultat de l'acció coordinada i finament equilibrada de multitud de proteïnes.

«Durant més de 10 anys només hem pogut rastrejar els finals dels microtúbuls però no hi havia res per als inicis del que suposava un coll d'ampolla per a la investigació del fus mitòtic i per entendre millor la seva funció en la divisió cel·lular», descriu Lüders.

Els investigadors descriuen per primera vegada on es generen dins el fus la major part dels microtúbuls, com evolucionen i com es transporten mitjançant l'acció de tres proteïnes motor, cap als pols oposats de la cèl·lula, on s'ancoren.


Una nova eina per a l'estudi de el càncer

L'avanç obre a més la porta a comprendre millor la manera d'acció de fàrmacs usats en quimioteràpia que tenen com a diana als microtúbuls. Aquest tipus de fàrmacs pertorben la formació del fus mitòtic amb la conseqüent detenció del cicle cel·lular i per tant interferint en el creixement del tumor

Encara que són fàrmacs molt eficients no són tot el fins que es desitjaria ja que també afecten les cèl·lules sanes en divisió. 

«Comprendre millor les diferències quant a l'organització i funció del fus mitòtic de cèl·lules tumorals i cèl·lules sanes i com responen davant els fàrmacs antitumorals és essencial per optimitzar els tractaments, per exemple, identificant nous fàrmacs més específics o noves dianes. »



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada