dijous, 22 d’octubre del 2020

L'experiment amb micos, ximpanzés i humans per a comprendre l'evolució del llenguatge.


Els ximpanzés i els micos van poder comprendre el significat d'un «llenguatge sonor» de la mateixa manera que els humans, el que indica que compartim un avantpassat primat que ja era capaç d'entendre les estructures bàsiques del llenguatge fa 40 milions d'anys.

Entre les coses que ens defineixen com a éssers humans està la nostra capacitat per al llenguatge. No obstant això, la seva història i com vam arribar a perfeccionar el sistema encara llança molts enigmes pero la Universitat de Warwick han aconseguit datar quan vam establir les bases del que seria la nostra comunicació actual.

Les paraules són les unitats clau per comprendre les oracions. Les habilitats cognitives per combinar-les són bàsiques per a sustentar el llenguatge. Per exemple, en la frase «el gos que va mossegar a el gat es va escapar» entenem que és el gos el que es va escapar i no el gat gràcies a que podem processar la relació entre la primera i l'última paraula en el context de la frase.

Però no hi ha proves de sistemes complexos amb estructures de dependència no adjacent.

«La majoria dels animals no poden produir dependències no adjacents en els seus propis sistemes de comunicació natural», explica Stuart Watson, investigador de la Universitat de Zürich i que també va participar en l'estudi. 

Per exemple, els ximpanzés comuns emeten més de 15 tipus de trucades diferents amb determinats significats: quan estan emocionats, produeixen uns crits que van augmentant d'intensitat fins a semblar gairebé lladrucs; o els bonobos avisen als seus companys amb una tonalitat específica quan troben una font d'aliments. Però no hi ha proves de sistemes complexos amb estructures de dependència no adjacent.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada