dissabte, 19 de gener del 2013

L'ull necessita llum durant l'embaràs per a desenrotllar-se

Els ulls no sols veuen la llum, si no que també la necesiten per a formar-se correctament en la seua fase fetal. Açò és el que diuen investigadors d’Estats Units que han descobert com els fotons de llum, ja en l’última fase de l’embaràs, desencadenen un conjunt de reaccions bioquímiques per a desenrotllar uns ulls sans. La intenció de l’investigació ha sigut averiguar com la respota a la llum incorrecta al fetus pot provocar retinopaties en els xiquets.
Els investigadors afirmen que és important que que penetre un número suficiente de fotons en el cos de la mare a l’última fase de gestació. Són aquests fotons els que tenen que activar un conjunt de processos i efectes relacionats entre sí que tenen que actuar correctament per a que l’ull funcione. L’eix d’aquest seguit de reaccions bioquímiques resideix als vasos sanguinis que rodejen l’ull. Mentre s’està formant, una red específica de vasos va retraguent-se, mentre que es forma el sistema vascular de la retina, procés molt important, apunten els científics. Un creixement anormal d’aquest sistema és una de les principals causes de ceguera en els nadons.
En un experiment realitzat amb ratolins, en el qual uns es van mantindre a la foscor i als altres se’ls va retirar un gen específic per a l’activació d’un fotopigment essencial, es va observar que el sistema vascular va creixer excessivament i açò va desembocar en una supressió del nombre de neurones retinals.
En els animals amb processos de gestación normal, els fotons de llum activen aquest fotopigment essencial, ajudant a que es desenrotlle correctament els vasos sanguinis i les neuronas de l’ull.
Les neuronas retinals necessiten molt d’oxigen per a formar-se i funcionar, pero quan els vasos sanguinis creixen excessivament, excerceixen massa pressió sobre l’ull, que pot desembocar en ceguera en alguns casos.


Noticies relacionades:

1 comentari:

  1. Desconeixia completament aquest fet, no sabia que la llum era necessària durant l'embaràs per a la correcta formació de l'ull. Després de llegir la notícia em pareix interesant veure que la llum ens és essencial per a veure ja que si estem en oscuritat no veiem i a més, també és imprescindible per a la formació de l'ull.

    ResponElimina