dimarts, 22 de gener del 2013

Tumor ovàric en una dona romana


Els antics romans, com bé sabem, patien tumors, i encara que es normal trobar fòssils amb tumors, el que no es quotidià és trobar-se amb un fòssil d’una dona del segle V dC amb un tumor ovàric calcificat que ha aparegut a la seva pelvis.
El fòssil ha sigut trobat a necròpolis romana de La Fogonussa (Lleida) el 2010. Núria Armentano, membre de la Unitat de Antropologia Biològica de la UAB i que publica la revista International Journal of Paleopathology, va dir que aquests tumors no es solen calcificar. El teratoma ovari tardorromà és arrodonit, amb una superfície rugosa i color i textura similar a un os i s’encontrava a la part dreta de la pelvis d’una dona d’uns 30-40 anys.
La antropòloga va recalcar que es desconeixien les causes de la mort, ja que no mostrava ninguna anomalia i estava l’esquelet complet i molt ben conservat.
Armentano, va explicar que encara que en aquella època la gent patia diferents tumors i càncer , no els podien tractar, ja que encara que la medicina estava avançada, no podien detectar aquestes malalties, i per això hi havia molta gent que moria per aquestes causes, i també moltes dones embarassades morien degut a les cesàries que els practicaven.




Noticies relacionades:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada