dilluns, 21 de gener del 2013

Mecanisme de la por

Científics del Laboratori Europeu de Biologia Molecular  (EMBL) en Monterotondo i de l'empresa GlasoSmithKline  en Verona, tots dos a Itàlia, van publicar a la revista Neuron  treballs recents sobre  l'activitat de cèl•lules específiques en el cervell quan s’experimenta por, demostrant que decidir si moure's o no en sentir terror és una tasca més complexa del que ens pensem.

Per realitzar aquest treball, els investigadors van haver de controlar l'activitat de cèl•lules específiques del cervell (les cèl•lules tipus I, situades a la regió cerebral de l’amigdala i responsables de la resposta a la por) de ratolins genèticament manipulats perquè només aquestes cèl•lules tinguessin un receptor químic per a un fàrmac específic, l'atropina. Quan s’injectava als ratolins aquest fàrmac la substància actuava sobre l'esmentat receptor, bloquejant l'activitat elèctrica de les cèl•lules I. Segons l'investigador Cornelius Gross, capdavanter d'aquest estudi, quan van inhibir aquestes neurones: <<no va ser sorprenent veure que els ratolins van deixar de paralitzar-se, perquè això era el que s'esperava, va ser sorprenent que els animals fessin un munt d'altres activitats diferents en el seu lloc, com aixecar-se sobre dues potes o adoptar altres conductes per valorar el risc>>. <<Semblava que no estiguéssim bloquejant la por, només canviant la resposta dels animals d'una actitud passiva a una estratègia activa. Aquesta reacció de l’amigdala no és per res la que s'esperava>>.
En escanejar el cervell dels ratolins, van veure que el canvi de comportament estava acompanyat d'una gran activitat en altres parts del cervell, concretament l'escorça. En bloquejar aquesta zona amb una altra droga, va tornar el comportament de paràlisi associada a la por.
Aquesta circumstància dóna molt en el que pensar, ja que es creia que l’amigdala controlava la por a través del tronc encefàlic i no de l’escorça. Per els investigadors tenen un ampli camp de treball per aconseguir desentranyar el mecanisme de la por ja que entendre com passar d'una actitud passiva a una activa podria ser beneficiós perquè les persones puguin adaptar-se a l'estrès.

Noticia original

Noticies relacionades:
-Què és la por?
-Tot el que vull saber sobre la por 
-Com perdre la por?


Video:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada