dissabte, 27 d’octubre del 2012

Pols oposats: L'Antàrtida creix mentre l'Àrtic encongeix.

Imatges de la NASA mostren la transformació dels pols durant dècades i els científics adverteixen que el canvi climàtic continua. 

Evolució del gel a l'Àrtic i a l'Antàrtida.
Al mes de setembre, un satèl·lit de la NASA demostrava que l’extensió del gel de l’oceà Àrtic havia assolit el seu mínim des de 1979, l’any que van començar a realitzar-se aquestes mesures.  Un nou estudi de la NASA demostra que des de 1978 a 2010 la extensió del gel de l’Antàrtida s’ha expandit sobre uns 17.000km quadrats cada any, aquest creixement en els últims anys ha sigut mes accelerat, però que ‘no compensa el que està passant al nord’ diu Claire Parkinson, la científica del clima de la NASA i l’autora de l’estudi. Sembla que a cada costat del món succeeixen fenòmens oposats.

Claire explica que els pols tenen una geografia molt diferent. Mentre l’oceà Àrtic es troba envoltat d’Amèrica del Nord, Grenlàndia i Euràsia, grans masses de terra que atrapen la majoria del gel que es concentra i es retira cíclicament segons l'època de l'any, l’Antàrtida està envoltada d'aigües obertes que permeten al gel marí expandir durant l'hivern, però també ofereixen menys protecció durant la temporada de desglaç.

La major part de la coberta gelada de l'oceà Austral creix i es retira cada any, donant lloc a poc gel marí perenne a l'Antàrtida. La major part del creixement s'ha produït en Ross Sea, amb l’expansió de 13.700km quadrats de gel cada any. Alhora, la regió de Bellingshausen i el Mar d'Amundsen va perdre més de 8.000km quadrats a l'any.

Canvi climàtic
Segons les dades de l'estudi, l'extensió de la capa de gel de l'Oceà Àrtic ha perdut l’àrea de gel que equival a aproximadament dues vegades Alaska.

«El clima no canvia de manera uniforme: La Terra és molt gran i l'expectativa, sens dubte, seria que hi hagués canvis diferents en les diferents regions del món», diu Parkinson.  Segons la NASA, aquest estudi, que va usar dades d'altimetria làser del satèl·lit ICESat, és el primer a calcular el gruix del gel marí a l'oceà del Sud des de l'espai.


Noticies relacionades:
-Predicen un deshielo total del Ártico durante el verano de 2016

1 comentari:

  1. Interessant notícia. Tots sabíem (per la gran quantitat de informació sobre aquest tema que hem llegit) que el casquet polar del pol Nord perdia volum de gel cada any. Però no està tan estés el coneixement de que, al pol contrari, el volum de gel augmenta anualment.

    De tota manera, açò no vol dir que, amb l'aparició d'aquesta notícia, podem despreocupar-se del canvi climàtic: segueix sent un problema, i, com diu la notícia, la quantitat de gel que guanya l'Antàrtida anualment no és suficient per cobrir la que perd el pol Nord.

    ResponElimina