dimarts, 23 d’octubre del 2012

El bloqueig d'una proteïna combat el paràsit de la malaltia de la son.


La malatia de la son està causada per protozous (anomenats tripanosomes) els quals transmet la mosca tsé-tsé. Aquesta malatia afecta a unes 7000 persones a l’any a l’Àfrica, segons l’Organització Mundial de la Salut i si no es tracta pot arribar a ser mortal.
Investigadors espanyols dirigits per Miguel Navarro, de l'Institut de Parasitologia i Biomedicina López Neyra de Granada del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han descobert una proteïna (la quinasa TOR-4) que fa que es regule la multiplicació del paràsit dins de la sang. Açò és un avanç per a poder descubrir un tractament per a la malatia.
Quan aquesta quinasa ja no actua el paràsit deixa de multiplicar-se. També s’espera que un futur tractament no tinga efectes secundàris ja que un fàrmac fet amb la proteïna TOR-4 no interferirà amb els mecanismes biològics de les persones.
"Actualment hem iniciat la recerca d'inhibidors selectius d'aquesta quinasa per a una possible utilització davant la infecció d'aquest paràsit, és a dir, que impedeixin la multiplicació del paràsit en sang. Si aquests inhibidors aconseguissin ser específics, amb les característiques farmacocinètiques adequades, etcètera, podríem veure'ls convertits en fàrmacs ", ha dit Navarro.
Aquest descobriment també podría servir per a altres malalties tropicals, com la malaltia de Chagas a Llatinoamèrica.
"La malaltia de la son amenaça a milions de persones en 36 països de l'Àfrica subsahariana. Moltes de les poblacions afectades viuen en zones amb poc accés a serveis de salut adequats, el que obstaculitza la vigilància i per tant el diagnòstic i tractament dels casos. A més a més, el desplaçament de grups humans, les guerres i la pobresa són factors que propicien l'augment de la transmissió i això altera la distribució de la malaltia com a conseqüència de la debilitat o inexistència dels sistemes de salut ", indica l'OMS





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada