diumenge, 14 d’octubre del 2012

El volcà submarí de "El Hierro" s'ha convertit en un laboratori vulcanològic

Fa poc més d'un any, els habitants de l'illa "El Hierro", a l'arxipèlag canari, van estar inquietats pel volcà submarí que va entrar en erupció. No obstant, aquest mateix volcà s'ha convertit en un laboratori idoni per a millorar les prediccions sobre erupcions.



Açò es deu al gran nombre d'investigacions que van tindre lloc des de que van aparéixer els primers indicis d'erupció, que van permetre als científics tindre la possibilitat de conéixer tots els paràmetres de la situació des del primer moment. La directora de l'Institut Geogràfic Nacional en Canàries afirma que els resultats d'aquestes investigacions es publicaran en els congressos més rellevants de vulcanologia a nivell mundial.


Des de l'Institut Espanyol d'Oceanografia expliquen que, després de l'erupció, s'han observat pujades de la temperatura, acidificació de l'oceà i disminució del nivell d'oxigen. També han assenyalat que, amb la tendència actual del canvi climàtic, caldria esperar milers d'anys per poder estudiar el que ara es veu en El Hierro. Per exemple, mentre l'augment de la temperatura pel canvi climàtic és de 0,6ºC per segle, al Mar de les Calmes va pujar 18,8ºC, i el pH de l'aigua va caure 2,8 punts. L'erupció també ha suposat un gran potencial per a fer investigacions de sismologia, geodèsia i fins i tot per a perfeccionar la tècnica de prendre imatges tèrmiques.

Vídeo de l'erupció (Novembre 2011):



Notícia original
Notícia relacionada: El fons marí de "El Hierro" es recupera a bona velocitat
Notícia relacionada: Un científic japonés veu similituds entre el procés eruptiu de "El Hierro" i Japó

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada