divendres, 12 d’octubre del 2012

Científics obren la porta per curar l'hipotiroïdisme amb cèl · lules mare

La generació de teixit tiroïdal funcional a partir de cèl•lules mare podria permetre el tractament en gent amb deficiència de l'hormona tiroïdal. Així que l'equip de científics belgues ha desenvolupat la generació eficient de teixit tiroïdal funcional de les cèl•lules mare en ratolins.
Les hormones tiroïdals són un tipus de molècules que contenen iodur i tenen un paper important per al desenvolupament normal del cervell. La glàndula tiroide és un òrgan especialitzat en la captura de iodur i és l’únic lloc on es produeixen aquestes hormones.
Uns 3000 nounats humans naixen amb hipotiroïdisme congènit, a causa de la insuficiència d’hormones tiroïdals. Si no es tractat per un metge en els primers dies després del naixement el nen es veurà afectat per un retard mental irreversible.
Els investigadors van poder aconseguir la diferenciació de les cèl•lules mare en tirocitos gracies a la inducció de dos gens importants en les cèl•lules mare.
Una de les conclusions d'aquests estudis va ser el desenvolupament del teixit toroïdal funcional dins de les plaques de cultiu. Després es va trasplantar els tirocitos derivats de les cèl•lules mare en ratolins que no tenien una glàndula tiroide funcional. Quatre setmanes després aquests ratolins van restablir els nivells normals de les hormones tiroïdals en la seva sang i no es van observar els símptomes associats amb la deficiència de l'hormona tiroïdal.
Aquests resultats impliquen una eina vital per a caracteritzar millor els processos moleculars associats amb el desenvolupament embrionari de la tiroide; i dels estudis de trasplantament obren noves vies per al tractament de la deficiència de l'hormona tiroïdal, però també per a la substitució de teixit tiroïdal en gent que pateix de càncer de tiroide.
Els investigadors exploren la generació del teixit funcional de la tiroide humana mitjançant la reprogramació de cèl•lules mare pluripotents derivades de les cèl•lules de la pell.



Notícia original
Altres notícies relacionades

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada