dimecres, 24 d’octubre del 2012

Un salt des de l'estratosfera


L'austríac Felix Baumgartner s'ha convertit en el primer humà a trencar la barrera del so en una caiguda lliure des 39.068 metres. El pilot ha ascendit en globus a l'estratosfera, s'ha llançat al buit i ha aconseguit aterrar amb èxit.
Ha reconegut que durant els primers moments de la caiguda va creure que perdria la consciència per la "violència" de la caiguda i la velocitat del descens. "Ha estat més difícil dels que tots ens esperàvem". "Durant uns segons vaig pensar que perdria el sentit", ha afegit, a causa de la violència de la caiguda per la velocitat de 1.173 quilòmetres hora que va aconseguir en els primers 40 segons. Els càlculs de la missió preveuen que ha trencat la barrera del so en els primers 40 segons de caiguda lliure. Després de diverses hores de retard pel vent a Roswell (Estats Units) , el globus que arrossegava la nau en què viatjava l'aventurer va partir a les 17.29 (hora espanyola) i va trigar al voltant de dues hores a aconseguir l'altura des de la qual s'ha llançat. Abans, Baumgartner es va enfundar el seu vestit pressuritzat, que li protegia de les temperatures de fins a 70 graus sota zero que es registren a l'estratosfera, i aclimatar seu cos abans del llançament. A més d'oferir-oxigen, la càpsula i el vestit li protegien d'una pressió tan baixa que li causaria irreparables lesions internes.
El globus tripulat que es va emprar és el més gran que s'hagi emprat mai, i arriba a mesurar fins a 180 metres d'alçada en una de les fases de l'ascensió, a més no es pot tornar a utilitzar un cop desplegat. La pel • lícula sintètica que conforma el globus és molt delicada, ja que el plàstic en què està fabricat és de només 0,002 centímetres de gruix.
L'aventurer austríac, que es prepara des de fa cinc anys per aquesta missió, ha aconseguit batre tres dels quatre rècords que s'havia proposat: ser el primer a superar la velocitat del so (més de 1.100 quilòmetres per hora), a realitzar el salt amb paracaigudes des de més alçada i pujar en globus al punt més allunyat de la Terra. L’ únic que no ha aconseguit ha estat el de protagonitzar la caiguda lliure més llarga. La caiguda de Baumgartner ha estat de quatre minuts i 19 segons, pel que no ha pogut trencar el rècord anterior, de quatre minuts i 36 segons.

Noticia original

Noticies relacionades
Què va passar amb la càpsula de Felix Baumgartner?

El salt des de l'estratosfera s'ajorna per les ratxes de vent

Claus del salt estratosfèric

video

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada