dissabte, 27 d’octubre del 2012

El planeta que va tornar de la mort

Noves observacions apunten que Fomalhaut b, un món situat a 25 anys llum i l'existència del qual va ser posada en dubte pels científics, és real.
El planeta extrasolar Fomalhaut b, situat en la constel·lació Peixos Austrinos a 25 anys llum de la Terra, el van descubrir el novembre del 2008 per la vista del telescopi Hubble. Es tractava del primer món fotografiat en llum visible al voltant d'una altra estrella. Estava envoltat dins d’un enorme anell de runa. Molts científics van rebutjar l’existència del plantea i aquest va ser eliminat de la llista de nous mons descobers més enllà del sistema solar. Una revisió de les dades del Hubble ha reanimat la hipòtesi de la seva existència. L'estudi suggereix que és un món estrany i possiblement únic que està completament envoltat per la pols.

Fomalhaut b era el primer exoplaneta a ser fotografiat directament  al voltant d'una altra estrella. La situació del planeta i la seva massa-no més de tres vegades la de Júpiter-semblaven adequades perquè la seva gravetat expliqués l'aparença de l'anell. Basant-se en el moviment aparent de l'objecte i l'absència d'una detecció infraroja pel telescopi espacial Spitzer de la NASA, assenyalaven que l'objecte no és més que un núvol de polvs no relacionat amb cap planeta. Una nova anàlisi, porta a la conclusió que aquest planeta ha tornat a la vida. 

L'equip de Currie estableix que Fomalhaut b es mou amb una velocitat i una direcció coherent amb la idea original que la gravetat del planeta està modificant l'anell. 


Noticies relacionades: 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada