divendres, 12 d’octubre del 2012

Òvuls a partir de cèl·lules mare aconsegueixen descendència en ratolins


Investigadors japonesos de la Universitat de Kyoto han aconseguit, a partir de cèl·lules mare, crear cèl·lules precursores de gàmetes femenins que, després d'un complicat procés i la seva posterior inserció en un ovari infèrtil, són capaços de convertir-se en ovòcits que, fecundats amb esperma, donen lloc a una ventrada de ratolins sans. 
Ho han fet amb dos tipus de cèl·lules mare: les embrionàries i les cèl·lules mare pluripotents induïdes. Les primeres es van obtenir d'embrions de ratona d'entre tres i cinc dies, les segones, d'embrions de la femella del ratolí però molt més tardans.

No es pot parlar de creació d'oòcits en el laboratori ja que el que els japonesos han obtingut in vitro no són gàmetes femenins com a tal, sinó, que són cèl·lules semblants a les primordials germinals.(cèl·lules germinals)
Un dels passos de l'experiment.
"Són com unes cèl · lules en un estadi previ a formar ovòcits però, perquè aquests s'acabin formant, els barregen amb ovaris fetals disgregats per formar com una mena d'agregat cel·lular, que té una estructura semblant a l'ovari. 
No aplicable en humans.
Un dels aspectes més cridaners d'aquest estudi és que no ve sol. En ell, els mateixos autors van demostrar que aquest sistema era viable, només que en aquella ocasió el que van aconseguir a partir de cèl·lules mare va ser generar cèl·lules precursores de gàmetes masculins que, una vegada inserides en testicles de ratolí, maduraven fins espermatozoides, que van demostrar servir per a la procreació.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada