divendres, 19 d’octubre del 2012

Es descobreix el cràter més antic i gran de la història


Un estudi realitzat per un grup de geòlegs russos i europeus i publicat per la revista Earth and Planetary Science Letters ens mostra el descobriment en Grenlàndia del que podria ser el crater més gran i antic en la historia de la terra. Aquest té unes dimensions impressionants, 100 km de diàmetre actualment, encara que s’estima que podria haver arribat als 600km de diàmetre (el doble del cràter de Vredefort de Sud-àfrica).
Fou provocat per l'impacte d'un asteroide o d’un cometa fa almenys 3.000 milions d’anys i s’estima  que el meteorit en qüestió tenia almenys 30km d’amplària.

El científic Iain McDonald de la Universitat de Cardiff (Regne Unit), i l’autor principal de l’estudi, afirma que el gel va esborrar totes les petjades de la caiguda del meteorit, deixant tan sols les deformacions provocades en les roques per l'ona de xoc, que són les que ara han permès aquest descobriment. Assegura, a més, que “Aquest descobriment únic permet estudiar les conseqüències d'un bombardeig meteòric del planeta Terra que es va produir mil milions d'anys abans del que es creia anteriorment ".

 Paltra banda, la indústria minera està molt interessada en aquest tipus de cràters, ja que el 30% d'ells contenen importants recursos naturals de minerals, petroli i gas. Una companyia canadenca està interessada en la zona de Maniitsoq (on es situa el cràter) ja que busquen en ell jaciments de níquel i platí.

Molts experts asseguren que si un meteorit d’aquestes proporcions impactara actualment contra la Terra, acabaria amb totes les formes de vida existents.





Notícia original

Noticies relacionades:
Més informació sobre la notícia
La terra després de l’impacte d’un cometa
Els meteorits, un perill constant
Perill, ASRTEROIDES!

CURIOSITATS:
Un home rep 6 impactes de meteorit a sa casa, en tres anys!
 El bosnio perseguit pel meteorits.

Vídeo:


1 comentari:

  1. Aquesta noticia fa que pense en quantes coses ens queden per saber i que no sabrem. Molt interessant des del punt de vista on després de molt de temps de l'impacte del asteroide encara s'ha pogut estudiar les seves causes i efectes i també és molt interessant com la gent enseguida vol extraure diners de el que és la historia.

    ResponElimina